veiligheid-in-de-rijstsectorRijstpak N.V. is een sterk familiebedrijf dat met de tijd meegroeide door vernieuwingen toe te passen en steeds op zoek te gaan naar nieuwe markten. “De uitdaging is om je van je collega bedrijven te onderscheiden en innovatief in te spelen op de eisen van je afnemers door een voedselveilig product te leveren”, is de ervaring van Rabin Soechit, onderdirecteur van het bedrijf. “Standaardisering en certificering zijn daarbij goede instrumenten. Het heeft ook een spin-off effect naar elke schakel in de keten”.

Afnemers van voedingsproducten komen met steeds stringentere voorwaarden in het belang van de consument. Vragen die bijvoorbeeld gesteld worden zijn: welke chemicaliën worden gebruikt, hoe ziet het productieproces eruit, en de inrichting van de fabriek. Welke hygiënische maatregelen zijn er getroffen.

En natuurlijk over welke certificaten beschikt het bedrijf. Rabin Soechit: “tijdens mijn studie aan de Technische Hogeschool te Rijswijk, Nederland, en mijn werk bij ons rijstbedrijf in Duinkerque, Frankrijk, had ik al kennis gemaakt met HACCP – Hazard Analysis Critical Control Point. HACCP was toen sterk in opkomst. De basis was dus gelegd. Na mijn terugkeer naar Suriname werd in ons rijstbedrijf te Nickerie officieel het startsein gegeven voor certificering”. Het gaat daarbij om de ISO en BRC standaarden voor voedselveiligheid, Good Agricultural Practices, en de veiligheid van de eigen laadhaven.

Download hier de Voedselveiligheid in de rijstsector