Ondanks geopolitieke en economische uitdagingen en verdeelde meningen over enkele moeilijke kwesties op de agenda, werd de COP28 in de Verenigde Arabische Emiraten afgesloten met consensus over talrijke beslissingen, met name over de overkoepelende tekst van de “Global Stocktake”.

De nu overeengekomen tekst van de Global Stocktake roept landen op bij te dragen aan de overgang naar hernieuwbare energie en het verminderen van het gebruik van fossiele brandstoffen. Dit is de eerste keer dat expliciet wordt vermeld dat het gebruik van fossiele brandstoffen moet worden verminderd. De Stocktake erkende ook dat de huidige financieringsniveaus van rijkere landen om hun armere tegenhangers te helpen bij het omgaan met klimaatverandering en de overstap naar hernieuwbare energie ontoereikend zijn geweest.

Ten slotte bevat de tekst van de Stocktake specifieke vermeldingen van de rol van de particuliere sector, de behoefte aan scholing en capaciteitsopbouw, economische diversificatie en actie op basis van nationale prioriteiten en contexten.

Het Just Transition Work Programme kwam dit jaar naar voren als een cruciaal beslissings- en discussiepunt. Het heeft sterke arbeidsdimensies en noemt specifiek sociale dialoog, sociale bescherming, arbeidsrechten, mensenrechten, recht op een schoon milieu, recht op ontwikkeling van inheemse volkeren, enzovoort. Het vermeldt ook sociaaleconomische en arbeidsmarktaspecten. Het benoemt echter niet het belang van het anticiperen op vaardigheden en benadrukt nog niet de relevantie van ondernemingen bij het creëren van nieuwe soorten banen. Desalniettemin zal het een programma zijn om ‘rechtvaardige overgangspaden te bespreken’ en zal het biannuele dialogen hebben waarin deze elementen moeten worden opgenomen.

Lees hier over Aanvang besprekingen Just Transition Suriname #DecentWork

Terwijl staten onderhandelden over het eerste Just Transition Work Programme, gericht op de sociaaleconomische elementen van de decarbonisatietransitie, publiceerden de Internationale Organisatie van Werkgevers (IOE) – waar de VSB ook lid van is – en de Internationale Vakbond Confederatie een gezamenlijk persbericht waarin ze onderhandelaars opriepen om elementen van de resolutie van de Internationale Arbeidsconferentie (ILC) te overwegen als een solide basis om een gemeenschappelijk begrip van rechtvaardige overgang voor het Work Programme te bereiken.

VSB is vastbesloten de Surinaamse ontwikkeling van het Just Transition Work Programme nauwlettend te volgen. Dit omvat ervoor zorgen dat de stemmen van bedrijven niet alleen worden gehoord, maar ook worden meegenomen in de uitvoering van een lokaal programma en daaropvolgende beleidsdiscussies en vooruitgang op nationaal niveau.

IOE boekte ook aanzienlijke vooruitgang bij het bevorderen van zijn initiatief, de Employers’ Alliance for Green Skills, tijdens COP28. Dit omvatte samenwerking met leden ter plaatse om casestudy’s op landniveau voor te bereiden. Vier lidorganisaties, namelijk de Nigeria Employers’ Consultative Association, de Barbados Employers’ Confederation, de Employers’ Federation of Pakistan en de Samoa Chamber of Commerce and Industry, namen voor het eerst deel als onderdeel van de IOE-delegatie. Dit verbeterde niet alleen hun capaciteit om bij te dragen aan cruciale ontwikkelingen, maar zette ook het podium voor hun voortdurende deelname aan toekomstige initiatieven.

Meer in het algemeen namen vertegenwoordigers van IOE en haar leden actief deel aan verschillende andere evenementen, variërend van hoogwaardige bijeenkomsten met ministers tot door de VN geleide sessies met tal van deelnemende instanties. Ze namen ook deel aan discussies met bedrijven en andere belanghebbenden in de particuliere sector. De uitgebreide betrokkenheid en zorgvuldige planning waren zeer vruchtbaar en legden een stevig fundament voor voortdurende betrokkenheid in het komende jaar en openden de weg voor het verkennen van nieuwe initiatieven en partnerschappen.

Algemene informatie
Volgens het UNFCCC waren er in totaal 285 persconferenties, 152 wereldwijde klimaatactie-evenementen, 366 zij-evenementen (waarvan sommige medegeorganiseerd door IOE) en 195 exposities gedurende COP28. Dit komt bovenop tientallen onderhandelingssessies per dag en duizenden evenementen georganiseerd door 225 paviljoens. Het moge duidelijk zijn dat de uitwisseling van informatie en gedeelde perspectieven enorm was. Bovendien werden belangrijke aankondigingen gedaan met ambitieuze toezeggingen op verschillende terreinen.

Alle besluitdocumenten zijn hier te vinden op de officiële pagina. Het persbericht van UNFCCC aan het einde van COP28 is hier gepubliceerd. Voor een zeer gedetailleerd en informatief overzicht van de verschillende beslissingen en resultaten, raadpleeg deze analyse.

 

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required