3E VSB YOUNG MANAGEMENT (VSBYM) START UP GEHOUDEN

Op vrijdag 9 december is de 3e VSB Young Management (VSBYM) start up gehouden. Het was wederom een succesvolle en productieve bijeenkomst. VSB Young Management krijgt steeds meer vorm en als mijlpaal is op deze avond de werkgroep benoemd die het formaliseren van de organisatie onder haar verantwoording zal uitvoeren. Zes krachtige ondernemers hebben zich hieraan gecommiteerd. Op deze avond werd er ook door een jong managementlid Mw. Razia Alli een bedrijfspresentatie van de CSR winnaar klein bedrijf Gopex Internationaal NV gehouden. De directeur van de VSB de heer Steven Mac Andrew, heeft ook de plannen voor het nieuwe jaar bekend gemaakt. Voor 2017 staan op de planning een startersbeurs en een competitie voor beste jonge ondernemer van het jaar. Nog meer reden om u als jonge ondernemer bij VSBYM aan te sluiten. Informatie kunt u inwinnen bij het Bureau van de VSB, telefonisch bereikbaar op het nummer (+597) 475286 of mailen naar cheryl.vroom@vsbstia.org.

CENTRALE BANK VAN SURINAME GEEFT INSTRUCTIES OVER STORTINGEN BOVEN 3000 US DOLLAR EN EURO

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft instructies gegeven aan de banken dat mensen die een bedrag van boven de 3000 US dollar of Euro wensen te storten, de herkomst van het geld moeten aangeven. In geval de valuta is gekocht bij de cambio, moet daarvan bewijs worden aangetoond. Cheques mogen niet meer aan toonder worden opgemaakt maar moeten op naam. Deze maatregelen moeten worden gezien in het kader van de per 1 december afgekondigde maatregelen van de CBvS, waarbij ook was aangegeven dat witwassen van zwart geld zal worden tegengegaan.

DECEMBER BIJ FERNANDES IN HET TEKEN VAN SOCIALE ACTIVITEITEN

cocacolacaravanFernandes Bottling Company winnaar van de VSB-CSR Award voor ‘People & Planet’ werd daarmee bekroond als één van de bedrijven in Suriname die een beleid voor maatschappelijk verantwoord ondernemen uitvoert. Ondanks de economisch zware tijd die ook Fernandes Bottling Company treft, steekt het bedrijf toch geld in activiteiten die de gemeenschap ten goede komen. In de maand december vraagt het bedrijf de samenleving en haar medewerkers om hiertoe ook een bijdrage te doen. Zo hebben ruim 60 medewerkers op zaterdag 3 december senioren burgers verzorgd en schoonmaakwerk verricht in de verpleeghuizen Evie en Siembah te Commewijne, terwijl een andere groep de kinderhuizen Samuel, Koningskind en Ramoth trakteerde op een dag sport en spel. De rest van de maand december staat in het teken van kerst en Fernandes Bottling viert dit wederom samen met haar personeel en de Surinaamse samenleving middels de Coca-Cola Christmas Caravan.

Een groots evenement met een sociaal karakter. Vanuit het westen zal de Coca-Cola Caravan nog tot en met 24 december dagelijks rondrijden met haar verlichte trucks. Deze unieke activiteit vindt ook in andere landen plaats, echter bestaat de Caravan in Suriname uit meerdere verlichte trucks, wat een groots effect oplevert. Bij de Happiness Stops, kan de gemeenschap een foto maken met de Coca-Cola Santa, en zijn er verschillende spelletjes die worden aangeboden en promotie-items die worden verkocht. Per activiteit wordt een donatie van SRD3,- gevraagd. Alle opbrengsten van de Coca-Cola Happiness Stops worden gebruikt om voor de meer dan 50 kinderen van Kinderhuis Campagne spullen aan te schaffen en reparaties aan het kinderhuis te verrichten.

ROSEBEL GOLD MINES N.V. DONEERT EN GEDENKT SOCIALE INSTELLINGEN

Rosebel Gold Mines N.V. heeft US$ 45.000 gedoneerd aan Stichting Lobi voor de aanschaf van de kleurmachine om de screeningsactiviteiten met de Pap smear methode voort te zetten. Jaarlijks screent Stichting Lobi tussen de 3000 en 3500 vrouwen met de Pap smear methode. In 2015 was het aantal 3478. Volgens statistieken van het BOG blijkt er een stijgende lijn te zijn in het sterftecijfer door baarmoederhalskanker. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO richtlijn hebben baarmoederhalsscreeningsprogramma’s het meeste impact op sterfte- en incidentiecijfers als, 80% van de doelgroep gescreend is. De machine zal Stichting Lobi kunnen inzetten indien wordt besloten een nationaal baarmoederhalskankerscreeningsprogramma te starten. Stichting Lobi heeft reeds de pilot hiervan geschreven.
De nieuwe kleurmachine, levert een duidelijk en helder gekleurd preparaat dat beter en sneller te beoordelen is door de cyto analist. De nieuwe machine beschikt ook over een battery backup, die ervoor zorgdraagt dat bij stroomschommelingen of uitval er normaal kan worden gewerkt voor een bepaalde duur. Ook zijn 17 sociale instellingen in Paramaribo, Brokopondo, Commewijne, Saramacca en Nickerie bedacht met een donatie bij het jaarlijks Rosebel Gold Mines kerstproject.

FATUM SCHADEVERZEKERING DONEERT SRD. 35.000 AAN HET LEGER DES HEILS

FATUM Schadeverzekering heeft het Leger des Heils SRD 35.000 geschonken voor hun kerstpotten aktie. “Wij hebben gemeend onze donatie te doen aan het Leger des Heils, zodat de mensen die het moeilijk hebben toch de feestdagen met hun gezinnen goed kunnen doorbrengen” zei directeur Wim Lalbiharie. Deze donatie aan het Leger des Heils is de eerste actie in verband met 135 jaar FATUM op 12 april 2017.

MINISTER VAN HANDEL EN INDUSTRIE ONTVANGT AMBASSADEURS VAN ZWITSERLAND, ITALIЁ EN IRAN

Minister van Handel en Industrie Zijne Excellentie, Sieglien Burleson heeft onlangs de ambassadeurs van Zwitserland, Italië en Iran ontvangen respectievelijk, Z.E. Didier Chassot, Z.E. Antonio Bernadini en Z.E Mostafa Alaei. Tijdens deze ontmoeting gaf de bewindsvrouwe de behoefte van Suriname aan op het gebeid van exportmarkten, investeerders, maar ook de verhoging en verbetering van de productie zoals het verwerken van vis, hout- en agro producten. De Zwitserse ambassadeur Zijne Excellentie, Didier Chassot, gaf aan te zullen werken aan business partnerschappen.

De ambassadeur van Italië Zijne Excellentie, Antonio Bernardini, zei dat Italiaanse deskundigen op het gebied van traditionele kennis, een presentatie in Suriname zouden kunnen verzorgen, alsook via de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF), een handelsnetwerk kunnen opzetten. De Italiaanse ambassadeur opperde een samenwerking aan te gaan op het gebied van hernieuwbare energie. Suriname zal de gedane voorstellen in overweging nemen.

De Iraanse ambassadeur, Zijne Excellentie, Mostafa Alaei, bracht naar voren dat zijn land behoefte heeft aan bananen en rijst, deze worden in Iran wel geteeld maar niet in voldoende mate om te kunnen voorzien in de totale behoefte. De Iraanse ambassadeur heeft graag samples van de in Suriname geteelde rijstsoorten, zijn land is bereid deskundigen ter beschikking te stellen voor de bananen en rijstteelt, alsook tractoren te doneren in dit kader. De ambassadeur stelde voor dat Suriname deelneemt aan de jaarlijkse Iraanse handelsbeurs, waar Suriname cassave kan presenteren, welke volgens de ambassadeur enorme indruk zal maken op de bevolking, daar het voor hun onbekend is.

KEN UW MEDE LID: CMA CGM SURINAME N.V.

CMA CGM Suriname N.V. is het agentschap van de Franse rederij gevestigd in Suriname en staan bij de VSB als lid geregistreerd in de Transport sector. CMA CGM is een afkorting waarbij CMA staat voor Compagnie Maritime d’Affrètement opgericht in 1978 door Jacques Saadé. CMA had een schip die de route tussen Beirut, Lattakia, Marseille, en Livorno onderhield. De oprichter Jacques Saadé en nog 4 medewerkers waren toendertijd het personeel van CMA.

In 1996 werd CGM, Compagnie Générale Maritime opgericht, die ook passagiers accomodeerde.
In 1999 vond er een fusie plaats tussen CMA en CGM en in 2000 werd deze maatschappij tot “Company of the Year” uitgeroepen door Containerisation International. In 2007 werd Jacques Saadé door international magazine Seatrade uitgeroepen tot “Personality of the Year”.

De CMA CGM Group is gebasseerd op vier kernwaarden te weten: durf, initiatief, verbeelding en integriteit. Deze waarden bestaan vanaf de oprichting van het bedrijf, en zijn nog steeds de dagelijkse drijfveer. CMA CGM Group onderscheidt zich door de invoering van sterke corporate values, die zijn verwerkt in de ethische gedragscode die dagelijks wordt toegepast in de praktijk.

CMA CGM heeft een vloot van 536 schepen die 420 havens aandoen, ze zijn gevestigd in 160 landen met meer dan 600 kantoren.

CMA CGM biedt wekelijks containerized goederentransport van en naar Paramaribo aan middels 2-3 afvaarten via haar feederservices ‘de Guyanas service’ en ‘de El Dorado service’. De Guyanas service vervoert import en export lading via haar transhipment havens Guadeloupe en Trinidad van en naar Europa en de overige delen van de wereld. Anderzijds biedt de El Dorado service de mogelijkheid om via de transhipment haven Jamaica import en export lading te vervoeren van en naar de regio (US, Caraibisch Gebied, Zuid America) en Azië.

Voor meer informatie over haar diensten kan contact gemaakt worden met het agentschap welke gevestigd is aan de Van ’t Hogerhuysstraat 15 (Nieuwe Haven Business Center – Begane Grond), per email te bereiken via pbo.sales@cma-cgm.com, en telefonisch via (+597) 400657 en per fax (+597) 400611.