Vandaag markeren we een historisch moment: het 75-jarig bestaan van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven. Dit is niet alleen een reflectie moment van onze geschiedenis en prestaties, maar ook een kans om vooruit te kijken naar de toekomst die we samen willen vormgeven.
De VSB, opgericht op 28 maart 1950, is uitgegroeid tot de belangrijkste overkoepelende werkgeversorganisatie in Suriname. Onze legitimiteit is geworteld in nationale en internationale erkenning van het tripartisme, waarin werkgevers, werknemers en de overheid samenwerken aan sociaaleconomische vooruitgang. Door de jaren heen hebben wij een essentiële rol gespeeld in de ontwikkeling van het vrije ondernemerschap, de vestiging van een vrije markteconomie en internationale integratie, maar ook bijgedragen aan structurele hervormingen en het versterken van democratische principes. Wij zijn niet slechts een belangenbehartiger, maar een medearchitect van zowel economische hervormingen als nationale ontwikkeling.
Tijdens haar 75-jarig bestaan heeft de VSB zich op verschillende manieren ingezet voor de ontwikkeling van Suriname.
Gedurende 1960-1975 heeft de VSB bijgedragen aan de totstandkoming van de welvaartsfond en meerjaren planning cyclus ( 5-10 jr)
In 1985 werd de VSB lid van de International Organization of Employers
1987: Bijdrage totstandkoming van de grondwet
2009: Bijdrage instelling Sociaal Economische Raad (SER)
2015: Uitgave VSB Manifest voor duurzame ontwikkeling 2019: Ondertekening tweede decent work Country Program
2022: bijdrage aan de totstandkoming van een tripartiet akkoord tussen Regering, bedrijfsleven en vakbonden.
2023: Niet lang terug hebben we in samenwerking met de Surinaamse Bankiers vereniging, de Centrale Bank van Suriname en de Regering het Suriname Economic Oversight Board opgericht, een belangrijke stap in het waarborgen van economische stabiliteit en transparantie.
2024: is een SDG Pledge getekend met 9 partijen om ons verder te committeren aan duurzame ontwikkeling.
Thans zijn we bezig met het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur om beroepsonderwijs beter af te stemmen op de behoeften van de arbeidsmarkt. De VSB heeft zich sterk gemaakt voor de modernisering van de arbeidsmarkt waarbij capaciteits- ontwikkeling gericht zal moeten zijn op technische opleidingen en vakmanschap in alle sectoren. Dit is van cruciaal belang voor een groeiende economie die steeds meer afhankelijk wordt van innovatie, digitalisering en industrialisatie.
Ook blijven we ons inzetten voor een beter ondernemersklimaat door te pleiten voor beleid dat zowel lokale als buitenlandse investeringen stimuleert. Recente voorbeelden op het gebied van internationale samenwerking zijn de verdere versterking van de handels relaties met Barbados, Frans Guyana, en Jamaica die nieuwe investeringskansen heeft geopend.
De VSB blijft een actieve en constructieve partner van de overheid, het parlement en de sociale partners. Zo hebben wij ook steeds bijgedragen aan beleidsvoorstellen voor verbetering van het investeringsklimaat, de modernisering van het belastingsysteem en aan werkgelegenheid,.
We staan hier vandaag met een gedeelde verantwoordelijkheid: om de basis te leggen voor een Suriname dat bloeit door eerlijke kansen, transparantie en innovatie. Maar wat betekent dat in een wereld die steeds sneller verandert? Hoe zorgen we ervoor dat ons ondernemingsklimaat toekomstbestendig is? Hier komt het belang van een sterke en eerlijke zakelijke omgeving naar voren, waarin bedrijven de ruimte krijgen om te groeien zonder onnodige belemmeringen.
Uit de recente Ease of Doing Business paneldiscussie op 7 februari 2025 blijkt dat Suriname zich momenteel in een fragiele positie bevindt. De economische en financiële stabiliteit van ons land staat onder druk, en ondernemers, met name in het midden- en kleinbedrijf, hebben moeite om toegang te krijgen tot financiering.
Bureaucratische rompslomp, oneerlijke concurrentie met de groeiende informele sector en een gebrek aan consistent beleid leiden tot onzekerheid en maken ondernemerschap minder aantrekkelijk. Bovendien zijn er onvoldoende stimulansen om ondernemerschap en investeringen te bevorderen.
Suriname kampt tevens met infrastructurele problemen. Onvoldoende wegen en beperkte havencapaciteit verhogen de logistieke kosten, terwijl onbetrouwbare elektriciteitsvoorziening groei van het bedrijfsleven in de weg staan. Een lang termijn energie plan is nodig om de behoefte van de samenleving en de groei van de private sector veilig te helpen stellen.
Dit alles onderstreept de noodzaak om ons investerings- en ondernemersklimaat significant te verbeteren en concurrerend en attractief te maken met stimulansen (incentives) zodat zaken doen in Suriname aantrekkelijk wordt.
Daarom pleiten wij voor een robuust en aantrekkelijk investeringsklimaat dat transparantie, voorspelbaarheid, vertrouwen én consequente handhaving van wet- en regelgeving waarborgt. Want zonder naleving blijft het wetgeving zonder impact. Heldere en consistente wetgeving, wetshandhaving en stimulerende fiscale maatregelen die onze regionale concurrentiepositie versterken zijn dringend nodig. Lokale productiecapaciteit moet structureel versterkt worden in sectoren waarin Suriname natuurlijke comparatieve voordelen bezit: landbouw, mijnbouw, bosbouw, toerisme, Oil & Gas en duurzame industrie.
De wereld verandert verder ook in hoog tempo. AI, de energie zekerheid (energy security & availability), digitale transformatie en klimaatverandering hebben directe invloed op onze economie en samenleving. In die context geloven wij als VSB dat onze rol relevanter is dan ooit.
De ontwikkeling van Suriname moet gepaard gaan met de opbouw van een ondernemend, innovatief en inclusief bedrijfsleven. Ondanks deze uitdagingen zijn er ook kansen.
Tijdens de recente Vision 2050-discussie hebben wij benadrukt dat Suriname zich kan ontwikkelen tot een duurzame, welvarende en regionaal toonaangevende natie. Dit vereist economische diversificatie, sterke instituties, gerichte investeringen in energie, infrastructuur, onderwijs, én toekomstgericht beleid.
Goed bestuur vormt daarbij het fundament. Tijdens de grote bijeenkomst op 28 februari 2025 bij de panel discussie over Goed Bestuur hebben het panel en de aanwezigen de conclusie onderschreven dat het noodzakelijk is om in Suriname een centrum voor goed bestuur op te zetten en in stand te houden. Net zo essentieel is strategische afstemming – alignment – tussen de publieke en private sector, vakbonden, maatschappelijke organisaties en het parlement. Echte vooruitgang ontstaat niet uit versnipperde inspanningen, maar uit gezamenlijke focus en consistente uitvoering.
De offshore olie- en gassector maar ook onze carbon credit potentie kunnen een krachtige katalysator zijn voor economische diversificatie en nationale ontwikkeling, wanneer de gegenereerde rijkdom strategisch wordt aangewend om structurele groei te bevorderen – van landbouw tot ecotoerisme, van productie tot digitale innovatie.
De toekomst ligt in onze handen. De komende jaren zullen bepalend zijn voor de richting die we inslaan. Laten we de krachten bundelen om een veerkrachtig, innovatief en inclusief Suriname te creëren met een economische groei die breed gedragen is. Voor beleid dat visie koppelt aan uitvoering. En voor leiderschap dat niet enkel bestuurt, maar duidelijke richting geeft en vertrouwen wekt. Een land waarin bedrijven en werknemers niet alleen overleven, maar floreren. Waar eerlijke concurrentie de norm is en waar we samen bouwen aan een duurzame en welvarende toekomst.
De VSB zal blijven fungeren als de brug tussen ondernemers, overheden en maatschappelijke actoren. Onze inzet voor een rechtvaardig en transparant ondernemingsklimaat is onveranderd. Door samen op te trekken, kunnen we effectiever en efficiënter werken aan de welvaart van Suriname.
Namens het bestuur, de leden, directie en personeel van de VSB dank ik u voor uw aanwezigheid, uw betrokkenheid, en vooral uw bereidheid om samen met ons te bouwen aan de toekomst van Suriname. Ik dank u voor uw aanwezigheid en wens u een inspirerende avond toe. Dank u wel.