Op maandag 28 april 2025, vond er een stakeholders workshop van de stuurgroep curriculumontwikkeling plaats tussen de stuurgroep DBO, stakeholders, werkgroep Technische en dienstverlenende sectoren. De workshop vond plaats in het Dr. Roy G. Adama gebouw (het SNTA – gebouw) aan de Botromankiweg nr. 67 te Livorno.
Het doel van deze workshop was om de stakeholders vanuit het bedrijfsleven te informeren over het proces van standaarden en curriculumontwikkeling en hun bijdrage daarin. Ook hun rol als bedrijfsleven en het belang van hun betrokkenheid werd hen duidelijk gemaakt. De focus lag daarom op het nauwer samenwerken met als einddoel de kloof tussen de vraag en aanbod op de arbeidsmarkt te verkleinen en ervoor zorgen dat Surinaamse bedrijven over gekwalificeerd personeel beschikken dat zij nodig hebben. De directeur BeroepsOnderwijs, dhr. Robby Holband sprak zijn dank uit aan het bedrijfsleven, dat samen met het ministerie werkt aan het proces tot vernieuwing van curricula.
Bij deze activiteit waren er vertegenwoordigers van de VSB, de ASFA en het Directoraat Beroepsonderwijs van het MINOWC aanwezig.
De vertegenwoordigers kregen een presentatie m.b.t. de veranderingen in structuur en curricula van het Beroepsonderwijs, evenals een presentatie over het proces om te komen tot gevalideerde kwalitatieve curricula. Er werd ingegaan op het kwalificatieraamwerk, de CANTA Standaarden en het ontwikkelen van curricula vanuit de CANTA standaarden.
De aanwezigen werden in de gelegenheid gesteld vragen te stellen en eventuele suggesties aan te dragen.
Het vervolg van deze informatiesessie is het hebben van werksessies met sectordeskundigen/ specialisten vanuit de verschillende bedrijven om te komen tot gevalideerde curricula. Het streven is dit jaar nog minimaal acht nieuwe curricula op te leveren.
Het ministerie van Onderwijs heeft in het kader van het verkleinen van de gap tussen onderwijs en het bedrijfsleven vorig jaar gesprekken aangevangen met het bedrijfsleven. Deze gesprekken hebben geresulteerd in een intensieve samenwerking tussen de VSB/ASFA en het ministerie om curricula van het beroepsonderwijs aan te passen naar de eisen van het bedrijfsleven. Ook zijn er afspraken gemaakt voor het bieden van stageplaatsen aan studenten.
Er wordt gewerkt aan het verduurzamen van de relatie waardoor er geen achterstanden meer zullen zijn in het ontwikkelen van curricula voor beroepsonderwijs.