Op uitnodiging van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) vond recent een één-op-één overleg plaats met het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM). Tijdens deze bijeenkomst kreeg de VSB een toelichting op drie sleutels beleidsdocumenten: de recent gelanceerde en door de regering goedgekeurde Structuurvisie, de Green Development Strategy (GDS) en de Green Financing Strategy.

De minister gaf aan dat zowel de Structuurvisie als de GDS verder worden uitgewerkt in concrete structuur- en bestemmingsplannen. Daarbij is actieve betrokkenheid van de particuliere sector essentieel om tot realistische en gedragen ruimtelijke ontwikkelingen te komen.  Ook werd uitgebreid stilgestaan bij het Milieu Effecten Assessment (MEA) en de rol van de Nationale Milieu Autoriteit (NMA) bij het beoordelen van projectplannen en vergunningaanvragen.

Vanuit de VSB is gepleit voor regelmatige, structurele communicatie met het ministerie, zodat beleidsontwikkelingen tijdig gedeeld worden met het bedrijfsleven en feedback vanuit het veld proactief kan worden meegenomen. Er is afgesproken dat relevante updates vanuit ROM ook via de nieuwsbrief van de VSB met haar leden zullen worden gedeeld. Tot slot zal de VSB, in overleg met collega-sectororganisaties, een voorstel uitwerken voor structureel overleg met het ministerie.

Beide partijen onderschreven het belang van een structureel overlegmodel, waarbij het ministerie periodiek in gesprek gaat met sector- en brancheorganisaties. Dit zou moeten leiden tot een meer voorspelbare en inclusieve beleidsvorming, waarin het bedrijfsleven tijdig kan inspelen op nieuwe wet- en regelgeving. 

Het overleg werd als inhoudelijk sterk en toekomstgericht ervaren. Zowel de VSB als het ministerie spraken hun intentie uit om deze dialoog voort te zetten, ongeacht de politieke dynamiek rond de verkiezingen.

Over de GDS:
De Green Development Strategy (GDS) 2025–2050 is Suriname’s nationale langetermijnstrategie voor duurzame ontwikkeling. De GDS biedt een geïntegreerd kader dat economische groei, milieubescherming, sociale inclusiviteit en goed bestuur combineert. Het doel is om Suriname’s economie te diversifiëren, afhankelijkheid van de mijnbouwsector te verminderen, de natuurlijke hulpbronnen duurzaam te beheren en ongelijkheid terug te dringen. De strategie is gebaseerd op vier pijlers en wordt wettelijk verankerd om politieke continuïteit en beleidsstabiliteit te waarborgen tot 2050.

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required