Op donderdag avond 13 februari werd in het Courtyard Marriott hotel een presentatie gehouden over de concept Milieu Raamwet. De presentatie werd bijgewoond door mw. Malty Dwarkasing, de Policy Officer van het Bureau van de VSB. De avond begon met korte video promo’s, waarbij het belang van onze rivieren aan de orde kwam.

De eerste presentatie werd gehouden door dhr. David Singh, de WWF country director voor de Guyana’s. Dhr. Singh gaf tijdens zijn presentatie aan, dat Guyana haar wetgeving in orde heeft gemaakt nadat er in 1995 een milieuramp had plaatsgevonden, namelijk het in de rivier terecht gekomen cyanide vervuilde modder (4,5 miljoen kubieke meter) van de Omai Goudmijn. Het proces van ontwerp tot de afkondiging van de wet heeft ca. 15 jaar geduurd. Suriname is een van de 17 landen in de wereld die geen milieu wetgeving heeft en een van de 7 landen die geen maatregelen heeft ingesteld om het milieu te beschermen.

De DNA voorzitter Mw. J. Simons gaf aan dat het parlement reeds lang bezig is met de voorbereiding van de milieu wet. De wet wordt kamerbreed gedragen; de initiatiefnemers zijn leden die alle politieke partijen vertegenwoordigen. Het is thans noodzakelijk dat wij ons milieu beschermen. Dit is van belang voor het overleven van de mensheid. Internationaal komt men steeds meer tot dit besef. Echter gaat het proces van het nemen van mondiale maatregelen zeer traag vanwege de vele (economische) belangen die spelen. Het streven is dat deze wet voor de verkiezingen goedgekeurd wordt. Voor handhaving van de wet zal naast NIMOS, die zich bezig houdt met de Milieu Effecten Analyses (MEA) en technische ondersteuning geeft aan het milieubeleid, een Nationale Milieu Autoriteit en mogelijkerwijs een beheers instituut als uitvoeringsorgaan in het leven worden geroepen. De instituten zullen met elkaar samenwerken voor het uitzetten en uitvoeren van een milieubeleidsstrategie en –plan.

Tijdens de discussie kwam duidelijk naar voren dat de implementatie van de wet zonder de nodige tools voor handhaving, geen verschil zal uitmaken. Duidelijk is dat alle maatschappelijke groepen in het land verantwoordelijk zijn voor de bescherming van het milieu en het handhaven van wet en regelgeving. De laatste versie van de concept wet wordt als een bijlage met deze nieuwslijn verstuurd, waarbij uiterlijk woensdag 19 februari 2020 om 15.00 nog commentaar en op- en aanmerkingen verzonden kunnen worden naar Stichting Projecta op: projekta.secr@gmail.com.