De Sustainable Development Goals (SDG’s) zijn in 2015 vastgesteld met als doel om tegen 2030 een einde te maken aan armoede, ongelijkheid, onrechtvaardigheid en om klimaatverandering aan te pakken. De SDG’s omvatten zeventien doelen die zijn onderverdeeld in drie pijlers: sociale, economische en milieuduurzaamheid. Elk doel heeft specifieke targets die bereikt moeten worden. SDG 1 streeft bijvoorbeeld naar het uitbannen van armoede en SDG 5 zet in op gendergelijkheid en het versterken van de positie van vrouwen en meisjes.

Het behalen van de SDG’s is van groot belang voor onze toekomst en die van de generaties na ons. “Daarom is het essentieel dat we als individuen, gemeenschappen, bedrijven en overheden samenwerken om de SDG’s te bereiken,” Dit zei UN Suriname’s Head of Resident Coordinator’s Office, Jessica Chandnani onlangs bij de formele installatie van het Nationaal SDG Platform in het Assuria Highrise Event Center. Het SDG Platform is dan ook een belangrijke ontwikkeling, omdat het een “whole of society” aanpak mogelijk maakt.

Om van doelen naar resultaten te komen, moeten we in staat zijn om de SDG’s te meten. Data is daarbij essentieel, omdat het inzicht geeft in de gebieden waar meer actie nodig is en waar we succesvol zijn. Mw. Chandnani, benadrukt dat data op diverse manieren gebruikt kan worden om verschillende aspecten van de SDG’s te meten.

Er zijn vier manieren waarop data kan worden ingezet:

  1. Het meten van de voortgang: Door data-analyse kunnen we meten hoe ver we zijn gevorderd in het behalen van de SDG’s.
  2. Het identificeren van problemen die de SDG’s in de weg staan: Dit kan variëren van armoede en ongelijkheid tot klimaatverandering en milieudegradatie.
  3. Het identificeren van oplossingen om de SDG’s te behalen: Dit kan variëren van het verminderen van de CO2-uitstoot tot het verhogen van de toegang tot gezondheidszorg.
  4. Het monitoren van acties die zijn ondernomen om de SDG’s te behalen: Dit geeft inzicht in de effectiviteit van deze acties.

Gezien het grote belang van data, heeft de VN vorig jaar besloten om de ontwikkeling van de SDG Data Repository te steunen, als onderdeel van het VNR-proces. Dit was een eerste stap op weg naar evidence-based decision-making. Namens de VN Resident Coordinator, Dennis Zulu, bracht Mw. Chandnani haar felicitaties uit naar het Platform, en gaf mee uit te kijken naar het op gang brengen van de datadiscussie.

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required