De ICT-Associatie Suriname organiseert de derde ICT Summit in Suriname op 18 en 19 mei 2023 in het Torarica Resort Royal Ballroom & Banquet Hall. Het thema van de top is “Digitale ontwikkeling, groei en inclusie”. De top biedt een platform voor iedereen in de ICT-sector om ideeën uit te wisselen, nieuwe mogelijkheden te ontdekken en nieuwe relaties te stimuleren, zowel nationaal als internationaal, tussen de publieke en private sector.

De voorzitter van de ICT-Associatie en tevens CEO van Datasur en lector bij PTC voor ICT en Innovatie, Anvit Ramlakhan, zal het seminar “ICT Vision 2030 – Digital Inclusion for Sustainable Development” presenteren. Dit seminar is bedoeld om beleidsmakers, het bedrijfsleven, opleidingsinstituten en andere belanghebbenden te betrekken bij een dialoog over de rol en het belang van ICT in de huidige context van nationale ontwikkeling in Suriname. Het seminar zal ook het eerste exemplaar van het visiedocument overhandigen aan de president van Suriname.

Het belang van ICT voor de ontwikkeling van de economie in Suriname is groot. ICT kan bijdragen aan de economische groei en ontwikkeling door verbeterde connectiviteit, digitale transformatie, werkgelegenheid en efficiëntie. Het is daarom belangrijk voor de overheid en het bedrijfsleven om te investeren in ICT-infrastructuur en -oplossingen om deze voordelen te kunnen realiseren.

De top zal ook verschillende sprekers hebben die over verschillende ICT-trends en -ontwikkelingen zullen spreken, zoals kunstmatige intelligentie, cloud computing, Internet of Things, cybersecurity en blockchain-technologieën. Deze trends en ontwikkelingen bieden veel mogelijkheden voor bedrijven en organisaties om hun processen te automatiseren en te verbeteren, maar vereisen ook dat de ICT-sector zich blijft scholen om bij te blijven en concurrerend te blijven.

De ICT-opleidingen in Suriname zijn de afgelopen jaren gestaag gegroeid, maar er is nog steeds behoefte aan verdere ontwikkeling op het gebied van de inhoud van de opleidingen en de kwaliteit van het onderwijs. Er is behoefte aan meer praktische en technische vaardigheden, zodat studenten goed voorbereid zijn op de praktijk en de eisen van de arbeidsmarkt. Ook is er behoefte aan meer samenwerking tussen onderwijsinstellingen en de ICT-sector om de opleidingen beter af te stemmen op de behoeften van de industrie en de ontwikkelingen in de sector.

Het na traject van de top is de installatie van een ICT Task Force die zal zorgdragen voor verdere implementatie van de ICT Vision 20302. Dit document schetst een visie voor een digitaal geavanceerde samenleving verbonden door technologie, waar innovatieve informatie- en communicatietechnologieën duurzame groei en inclusieve ontwikkeling voor alle burgers in Suriname stimuleren.

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required