Op 7 juni jongstleden heeft de heer Revinh Ramnandanlall namens de VSB een presentatie verzorgd op tweede dag van de Milieuweek 2023 te Assuria High Rise op verzoek van het Ministerie van ROM (Ruimtelijke Ordening en Milieu). Het onderwerp op verzoek betrof Circulaire Economie in de Surinaamse praktijk en hieronder treft u een samenvatting van zijn presentatie.
“De grondstof vraag in de wereld is dusdanig groot dat we in principe nu al op te grote voet leven als mensheid, we hebben namelijk 1,75 wereldbollen nodig om aan de vraag te kunnen voldoen. En die hebben we niet… Wij allen hebben een verantwoordelijkheid te nemen in deze en zo ook het Surinaams bedrijfsleven. De hoofd transitie die we te maken hebben is om van het lineair denken over te stappen naar het Circulair denken. Niet denken in value chains van Wieg naar Graf maar van Wieg naar Wieg. Hoe kunnen producten en diensten bij design al terug in de waardeketen i.p.v. downcyclen moeten naar recyclen en het liefst upcyclen.”
Revinh haalde een aantal Surinaamse voorbeelden aan, zoals het bedrijf Ride, dat biedt a la voorbeeld van Uber, mobiliteit aan als service. Dus niet denken aan het nodig hebben van een auto, maar denken aan het feit dat je je van A naar B wilt verplaatsen en daar bieden zij een dienst voor aan. Zo worden resources effectiever en efficiënter toegepast. De Torarica Group die prachtig in kaart heeft gebracht hoe alle wastestreams lopen in het bedrijf en bij elke stroom hebben we goed nagedacht over hoe te recyclen en zelfs bestuderen ze upcycle mogelijkheden. Tenslotte gaf hij het voorbeeld van B4Agro&FoodSystems dat by design een Climate Smart Agriculture systeem heeft ontwikkeld, Hybrid Hydroponics, right here in Suriname dat innovatief is voor de rest van de wereld. Telen op water zonder pomp en zonder kas met lokaal beschikbare materialen.
De heer Ramnandanlall gaf in zijn slot aan dat dit een geweldig moment en opportunity is voor Suriname om haar economie vorm te geven volgens het circulair model, als zijnde greenest country and 1 of the 3 Carbon Negative countries in the world naast Panama en Bhutan, is het niet meer dan onze plicht om dit concept van Circulare Economy te omarmen en te Versurinamiseren als voorbeeld voor de rest van de Wereld!