De Centrale Bank van Suriname organiseert de Financiële Educatie Minibeurs 2023. Dit evenement had als doel om financiële educatie te bevorderen en werd gehouden op zaterdag 5 en zondag 6 augustus 2023 bij de University of Applied Sciences and Technology (UNASAT) in Suriname.

Naast de Centrale Bank van Suriname was de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) een belangrijke participant en organisator van speciale sessies tijdens de minibeurs. Het programma van de VSB omvatte verschillende onderwerpen die relevant zijn voor investeringen, financiering en goed bestuur. Op 5 augustus werd er een sessie gehouden over interne investeringsmogelijkheden en lokale financiering.

Op 5 augustus bestond het panel uit diverse experts op het gebied van investeringsmogelijkheden en lokale financiering, waaronder Rekha Bissumbhar, de Voorzitter van Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB); Shalini Khedoe, het Managementlid van de Nationale Ontwikkelingsbank; Satcha Jabbar, vertegenwoordiger van VSB in het Bestuur van het Productie Krediet Fonds (PKF); Rafiek Sheorajpanday, Algemeen Directeur van Hakrinbank; Dimitri Lemmer, Voorzitter van het Surinaams Business Forum en tevens vertegenwoordiger van VSB; Gilbert van Dijk, Directeur van Suriname Business Centre (SBC) en bestuurslid van PKF; en Amatdanom Sandy, vertegenwoordiger van Finabank. De bijeenkomst werd afgesloten met een netwerkborrel, die een waardevolle gelegenheid bood voor interactie tussen de deelnemers.

Op 6 augustus vonden de sessies plaats die zich richtten op externe investeringskansen, financiering, compliance en goed bestuur. Onder leiding van Dirk Currie, voormalig Directeur van Telesur, omvatte het tweede panel (Investeringskansen & Externe financiering) sprekers als Susan Ramadhin-Bansropansingh, Component Coördinator van SCSD & Coördinator van het SURGE Project; Karishma Mathoera, Directeur Ondernemerschap bij EZOTI; Nawien Ghisiawan, vertegenwoordiger van de IDB; Dimitri Lemmer, Voorzitter van het Suriname Business Forum en tevens vertegenwoordiger van VSB; en Anushka Raghoebarsing, Program Manager van CBEE-R Activity.

Gemodereerd door Winston Wilson, bood het derde panel inzichten in Compliance en Goed bestuur. Sprekers omvatten Bousaid Jim, voormalig Directeur van Hakrinbank, als inleider; Eblein Frangie, Directeur van Finabank; René van Rooij van DSB; Roy Baidjnath Panday, Voorzitter van het Steering Committee en Coördinator van PIU-AML; Winston Ramautarsing, voormalig Voorzitter van VES en CEO van Proplan; Paul-etienne Quintius van Hakrinbank; en Rekha Bissumbhar, Voorzitter van VSB.

Lessen uit de Panels:
Het MKB wordt gezien als een essentiële drijvende kracht achter lokale werkgelegenheid, innovatie en economische expansie. We zijn ons bewust van de obstakels waarmee het MKB in ontwikkelingslanden te maken heeft, vooral op het gebied van financiering door buitenlandse instituten.

Om deze uitdagingen aan te pakken en het MKB te ondersteunen, zijn er oplossingen gesuggereerd tijdens de paneldiscussies. Allereerst is het cruciaal om bewustzijn en begrip te vergroten. Buitenlandse financiële instellingen hanteren vaak strenge criteria die niet passen bij de lokale situatie. Flexibele financieringsmodellen, zoals leningen op basis van cashflow in plaats van traditionele zekerheden, kunnen beter inspelen op de behoeften van het MKB in ontwikkelingslanden.

Samenwerking met lokale partners is een waardevolle strategie. Samenwerking met lokale financiële instellingen en stakeholders kan financiering toegankelijker maken en risico’s verminderen. Deze synergie benut de kennis van beide partijen ten behoeve van effectieve MKB-ondersteuning.

Capaciteitsopbouw en training zijn eveneens cruciaal. Financiële educatie en training voor MKB-ondernemers versterken hun kredietwaardigheid en voorbereiding op financiering.

Daarnaast is er erkenning nodig dat overheid, bedrijfsleven en financiers allen betrokken zijn bij financiering. Een holistische benadering kan obstakels wegnemen en ondernemerschap bevorderen. Naast financieringsinitiatieven zoals NOFA, PKF en SURGE, is een bredere focus belangrijk.

Lees hier over een followup van de laatste Panel: Urgent verzoek aan DNA ten aanzien van NRA om Financial Blacklisting van Suriname te voorkomen

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required