De afgelopen weken hebben de Surinaamse bedrijfsgemeenschap getuige mogen zijn van een reeks succesvolle sessies georganiseerd door de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) in samenwerking met het USAID-IDG Caribbean Business Enabling Environment Reform Activity (CBEE-R) programma. Deze sessies, die plaatsvonden op 24 en 31 juli, en 7 augustus, hebben reeds deelgenomen door winkeliers, handelaren, agrariërs, transporteurs en houtverwerkers. 

De gezamenlijke inspanningen van VSB en USAID-IDG CBEE-R hebben geleid tot waardevolle inzichten en kennisdeling over de implementatie en naleving van de Wet BTW in Suriname.

Deze sessies, geleid door de deskundige fiscalist Roy Rijger, streven naar het ondersteunen van bedrijven bij het begrijpen en toepassen van de complexe BTW-regels en -voorschriften. De nadruk ligt op het versterken van fiscale maatregelen in overeenstemming met het IMF-programma, wat zal leiden tot een effectievere implementatie van BTW voor bedrijven in Suriname.

De betrokken sectoren bij deze sessies zijn divers en omvatten handel, agro, industrie/productie, transport en toerisme. Recent uitgevoerde peilingen binnen het bedrijfsleven hebben aangetoond dat er variërende ervaringen zijn met betrekking tot BTW. Van soepele en efficiënte naleving tot situaties van vertraging en gebrek aan communicatie. Specifieke BTW-gerelateerde kwesties variëren opvallend per sector, waaronder de verleggingsregeling, vrijstellingen, BTW-tarieven, het onderscheid tussen het nultarief en vrijstellingen, en uitdagingen met facturatie. Daarbij is er een duidelijke behoefte aan transparante communicatie en een gestroomlijnd BTW-teruggave proces.

Een positief aspect dat uit de peiling naar voren kwam, was dat de meeste bedrijven in verschillende sectoren een degelijke kennis van de BTW-regels en -voorschriften bezitten. Ze begrijpen wanneer BTW moet worden toegepast, welk tarief van toepassing is en aan welke klanten een BTW-factuur moet worden verstrekt. Ondanks deze kennis is er nog enige verwarring over het verschil tussen het 0% tarief en vrijstellingen, en in sommige sectoren kan de kennis over BTW-aftrek worden versterkt.

De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) roept daarom alle bedrijven op om deel te nemen aan de komende BTW-sessie op 14 augustus. Deze sessie zal zich specifiek richten op de sectoren toerisme, ICT en zakelijke dienstverleners. Door gezamenlijk deel te nemen, kunnen bedrijven uit alle sectoren bijdragen aan een betere implementatie en naleving van de BTW-wetgeving. Het delen van kennis en ervaring zal de efficiëntie vergroten en de uitdagingen rondom BTW-teruggave aanpakken.

Het is vermeldenswaard dat deelname aan deze waardevolle sessies kosteloos is. Het is een kans voor bedrijven om hun begrip van de BTW-regelgeving te vergroten, hun processen te verbeteren en samen te werken aan een robuustere economische toekomst voor Suriname. Wees erbij op 14 augustus en draag bij aan het succes van de Surinaamse bedrijfsgemeenschap.
Reegistreer hier: https://www.surveymonkey.com/r/3LWLZJ8 

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required