Op 9 februari 2023 is het Bestuur van het Produktie Krediet Fonds ingesteld, nadat de wet in December 2022 is goedgekeurd. Het Fonds heeft een samengesteld doel namelijk:
1) versterken van de concurrentie positie en verdiencapaciteit van ondernemingen;
2) bevorderen, vergroten en verduurzamen van de productie van waarde toevoegende producten en diensten, bestemd voor de export, of die importvervangend zijn;
3) stimuleren van INNOVATIE en DIVERSIFICATIE van de productie;
4) verbeteren van de bedrijfsefficiëntie in ruime zijn
5) creeëren van werkgelegenheid
Surinaamse bedrijven en bedrijven waarvan de eigenaren minimaal 5 jaren ingezetenen zijn, komen in aanmerking. De rente voor leningen uit het PKF is gesteld op 5% (vijf procent) per jaar, wat een zeer accomoderend percentage is. Het maximale leenbedrag is SRD 2 miljoen (+/- USD 50,000) en de looptijd is maximaal 15 jaren. Er kan ook gevraagd worden om grace-perioden zowel voor de rente als voor de aflossing.
Uitsluitingen
Bepaalde sectoren zijn uitgesloten van deelname in het PKF, omdat zij binnen andere fondsen worden “behandeld”. Deze zijn: woningbouw (kasreserve leningen bij commerciële banken@ 7%), uitgaven voor consumptie doelen (commerciele banken), overname van bestaande leningen. Leningsaanvragen voor de agrarische sector (landbouw, veeteelt en visserij) kunnen worden ingediend bij het NOFA Fonds bij de Trustbank Amana (5,5% p/j). Aanvragen voor verwerking van producten uit de agrarsiche sector, kunnen wel bij het PKF terecht.
UItvoering
Na een periode van interne voorbereiding voor het maken van gedrags- en beoordelings-procedures, en voor het uitzetten van het Kredietbeleid, is het Fonds nu in werking.
Er zijn reeds rond de 18+ aanvragen in behandeling, varierend van eenvoudige productie uitbreiding tot opzetten van nieuwe productie-activiteiten. Een aantal aanvragers moet nog onderliggende stukken indienen, wat wel een hele klus schijnt te zijn voor een aantal bedrijfjes. Voorbeelden van onderliggend stuk is een overzicht van de afgelopen 3 jaren inkomsten en uitgaven, en een prognose voor inkomsten en uitgaven of cash flow voor de komende 3 jaren. Vooral voor “jonge” bedrijven (tussen 3 en 5 jaar) is dit een uitdaging. Maar tegelijkertijd is het ook een goede oefening voor het bedrijf om grip te krijgen op de wisselwerking met de omgeving waarin de produktie plaatsvindt. De beoordeling van de aanvraag begint gewoonlijk wanneer alle onderliggende stukken ontvangen zijn. Anders is beoordeling niet goed mogelijk.
Dekking/garanties
Gezien de hoogte van het leenbedrag en de looptijd is onderpand wel vereist. Als er onvoldoende waarde zit in het onderpand kan gevraagd worden om bijspringen van het Garantiefonds bedrijfskredieten. Dit zal het aanvraagproces wel langer maken, maar waar een wil is, is een weg, wordt wel gezegd. Verder kunnen ook roerende zaken worden ingebracht als dekking zoals transportmiddelen en zwaar materieel op naam van de aanvrager. Ook vorderingen op debiteuren tellen mee!
Goede kans
Gezien het leenbedrag is dit fonds vooral voor het midden- en kleinbedrijf. En dat is een “laag” binnen de Surinaamse bedrijvensector die vrij klein is ten opzichte van grote bedrijven (> 100 werknemers) en micro- bedrijven (1- 5 werknemrs). Deze MKB laag is vaak de schakel tussen de micro en grotere ondernemers in het “rijke” buitenland. Zij zijn vooral verwerkers van inputs en grondstoffen, mineralen, maken onderdelen, verlenen ICT diensten bij product en machine/apparaten designs. Maar ook horeca zit hierin.
Kortom, kansen nu, voor alles wat nog in onze nabije toekomst zal gaan gebeuren!
(Voor alle detail info zie: website NOB https://www.nobsuriname.com/pkf)