In de afgelopen weken heeft de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) in samenwerking met het USAID-IDG Caribbean Business Enabling Environment Reform Activity (CBEE-R) programma een reeks succesvolle BTW-sessies georganiseerd. Deze educatieve evenementen hebben een positieve impact gehad op verschillende sectoren binnen de Surinaamse bedrijfsgemeenschap. Met als doel om de complexe BTW-wetgeving begrijpelijk te maken en de naleving ervan te bevorderen, hebben deze sessies ondernemers in staat gesteld om hun kennis te vergroten en hun bedrijfsprocessen te optimaliseren.

Geleid door de gerenommeerde fiscalist Roy Rijger, hebben de sessies deelnemers uit diverse branches aangetrokken, variërend van winkeliers en handelaren tot agrariërs, transporteurs, houtverwerkers, ICT’es, zakelijke dienstverleners en toerismebedrijven. De gezamenlijke inspanningen van VSB en USAID-IDG CBEE-R hebben geresulteerd in waardevolle inzichten en kennisdeling over de implementatie en naleving van de BTW-wetgeving in Suriname.

Deelnemers aan de sessies hebben hun ervaringen en inzichten gedeeld door middel van een evaluatieformulier. Uit deze evaluaties blijkt dat de sessies over het algemeen aan de verwachtingen hebben voldaan en dat de inleider, als duidelijk en helder in zijn presentatie wordt ervaren. Bovendien werden de behandelde onderwerpen als relevant beschouwd voor de uitdagingen waarmee deelnemers in de praktijk te maken hebben.

Een opvallende suggestie uit de evaluaties is de wens voor een FAQ-sectie op de website van de belastingdienst. Hier kunnen ondernemers snel informatie vinden en verwijzen naar obstakels, zoals onterecht in rekening gebrachte BTW. Deze suggestie weerspiegelt de behoefte aan duidelijke en direct toegankelijke informatiebronnen voor ondernemers.

Hoewel de meeste bedrijven over een degelijke kennis van de BTW-regels en -voorschriften beschikken, bestaat er nog enige verwarring over het verschil tussen het 0% tarief en vrijstellingen. Bovendien kan de kennis over BTW-aftrek in sommige sectoren worden versterkt.

De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en USAID-IDG CBEE-R blijven zich inzetten voor het versterken van het begrip van de BTW-wetgeving en het faciliteren van effectieve samenwerking tussen de diverse sectoren binnen de Surinaamse bedrijfsgemeenschap. Deze recente sessies hebben aangetoond dat er behoefte is aan voortdurende educatie en ondersteuning op het gebied van BTW. Dit zal ongetwijfeld bijdragen aan een solide economische basis voor het land.

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required