Met het oog op een goed gestructureerd en gecoördineerd nationaal beleid inzake lokale inhoud heeft President Chandrikapersad Santokhi besloten tot de oprichting van de Local Content Board. Deze commissie zal zich richten op de normen voor goederen en diensten en zal verantwoordelijk zijn voor de coördinatie hiervan tot en met 31 juli 2025. De officiële instelling vond plaats op 22 augustus 2023 in het kantoor van de president. De voorzitter van het bestuur is Arleen Emanuels.

Het hoofddoel van het tot stand brengen van een nationaal beleid voor lokale inhoud is het maximaliseren van de waarde die voortvloeit uit de exploitatie van de beschikbare natuurlijke hulpbronnen, met inbegrip van olie en gas, om zo de economie te versterken. De Local Content Board heeft als taak actief bewustzijn te bevorderen met betrekking tot lokale inhoud in relevante sectoren, op alle niveaus van de Surinaamse samenleving. Daarnaast zal de commissie een inventaris opstellen van alle uitvoeringsbesluiten en beoordelen welke mechanismen nodig zijn voor de implementatie van het lokale beleid. President Santokhi merkte op: “Suriname beschikt over voldoende expertise op alle gebieden, dus laten we die benutten om het beleid voor lokale inhoud gestructureerd ten uitvoer te leggen.”

Bij local content gaat het erom dat multinationale bedrijven naast het betalen van belastingen ook diensten afnemen van lokale ondernemers. Dit geeft deze bedrijven de kans om te groeien en mogelijk zelfs te exporteren, wat leidt tot meer werkgelegenheid en verbetering van de arbeidsklasse. Lokale inhoud speelt een cruciale rol in de economische ontwikkeling en vooruitgang van een land.

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required