De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) heeft in concept een brief aan President Chandrikapersad Santokhi met haar bezorgdheid over recente staatsbesluiten met betrekking tot de Algemeen Pensioenfonds (APF) premieverhoging. De VSB zal aandringen op heroverweging van deze besluiten vanwege de vermeende risico’s en onverantwoorde lasten die ze met zich meebrengen.

Op 7 augustus 2023 werden twee staatsbesluiten van kracht, die in het kader van de Wet Algemeen Pensioen 2014 (S.B. 2014 no. 113) zijn genomen. Deze besluiten hebben betrekking op de premieverhoging van het APF en de indexering van pensioenuitkeringen. Volgens de VSB zijn deze besluiten genomen zonder adequaat overleg met alle betrokken belanghebbenden, wat heeft geresulteerd in ernstige bezorgdheid bij het bedrijfsleven. De bezorgdheid wordt versterkt vanwege het effect van dit besluit op zowel de werkgevers als werknemers.

Een van de belangrijkste zorgen van de VSB betreft de zogenaamde Terugwerkende Kracht (TWK) beslissing voor pensioenen, die naar verluidt aanzienlijke invloed heeft op de nettolonen voor de resterende vier maanden van 2023. Werknemers zouden worden geconfronteerd met verhoogde premies die driemaal zo hoog kunnen zijn als voorheen, wat een aanzienlijke financiële last met zich meebrengt. Daarnaast wordt gesteld dat bedrijven onmogelijk in staat zijn om in zo’n korte periode de benodigde berekeningen en aanpassingen voor de TWK uit te voeren.

Dit bezwaar van de VSB benadrukt het belang van open en inclusief overleg bij het nemen van besluiten met grote gevolgen voor werkgevers en werknemers. Het is nu aan de regering om te reageren op deze bezorgdheid en te zoeken naar een oplossing die recht doet aan alle belanghebbenden.

Detail volgt.

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required