Als een belangrijke stap om de veerkracht en duurzaamheid van agrarische waardeketens in de 79 lidstaten van de Organisatie van Afrikaanse, Caribische en Stille Oceaanlanden (OACPS) te vergroten, is het Matching Grant Fonds (MGF) opgericht. Dit innovatieve fonds heeft tot doel de capaciteiten en vaardigheden van belanghebbenden in waardeketens te versterken, waaronder producenten, verwerkers, afnemers en micro-, kleine en middelgrote ondernemingen (mkb). Door particuliere sector-gedreven zakelijke benaderingen, modellen en beste praktijken te bevorderen, streeft het MGF ernaar de waardeketens van cacao, maïs en vee (runderen, schapen, geiten) te versterken.

Doel van het MGF

Het belangrijkste doel van het Matching Grant Fonds is om financiering en investeringen aan te trekken voor agrarische waardeketens. Hieronder vallen praktijken en initiatieven die bijdragen aan de veerkracht en duurzaamheid van deze waardeketens. Het MGF richt zich specifiek op zakelijke benaderingen, modellen of beste praktijken die door de particuliere sector kunnen worden overgenomen om de duurzaamheid van waardeketens in vier belangrijke segmenten te ondersteunen: inputvoorziening, primaire productie, handel en verwerking.

Wie kan zich aanmelden voor het MGF?

Het MGF verwelkomt aanvragen van hoofdaanvragers en consortiumpartners die zich inzetten voor innovatieve en veerkrachtige agrarische waardeketenprojecten. Hoofdaanvragers kunnen verwerkende bedrijven, landbouwproducentenorganisaties (zoals boerenorganisaties) en afnemers van waardeketenproducten omvatten. Consortiumpartners kunnen een breed scala van entiteiten omvatten, waaronder particuliere sectorstichtingen, onderzoeksorganisaties, opleidings- en trainingsinstellingen, financiële instellingen en actoren uit het maatschappelijk middenveld. Belangrijk is dat ten minste één partner in het project een nationale of lokale entiteit moet zijn, zoals een mkb of boerenorganisatie.

Niet onbelangrijk is dat voorstellen met betrekking tot de cacaowardeketen uit Ghana, Ivoorkust en Kameroen niet in aanmerking komen, omdat deze landen al steun ontvangen via de EU Duurzame Cacao-initiatief.

Overzicht van de MGF Eligibility Criteria voor Hoofdaanvragers

Hoofdaanvragers moeten aan specifieke criteria voldoen om in aanmerking te komen voor het MGF. Deze criteria omvatten:

  • Wettelijke registratie met het mandaat om bindende commerciële en samenwerkingsovereenkomsten aan te gaan.
  • Een bijdrage aan het project van minimaal 50% in contanten en/of natura, afhankelijk van de aard van de waardeketen.
  • Een jaaromzet van minstens tweemaal het bedrag van het contract.
  • Bewijs van belastingbetalingen in de afgelopen twee jaar.

Belangrijkste Prestatie-Indicatoren (KPI’s)

Het MGF stelt verschillende KPI’s vast om de impact en het succes van ondersteunde projecten te meten. Deze indicatoren omvatten onder andere het zorgen dat 75% van de bevorderde zakelijke entiteiten in landbouw, verwerking of dienstverlening veerkrachtige praktijken overnemen, waarbij 50% van de activiteiten wordt geleid door vrouwen en 50% door jongeren. Daarnaast moet 60% van de innovatieve projecten succesvol CO2 verminderen of opslaan volgens internationaal erkende normen, en moeten projecten aanvullende middelen mobiliseren.

Zakelijke Activiteiten onder het MGF

Het MGF ondersteunt de capaciteitsopbouw van actoren in waardeketens door technische en ondernemersopleidingen op verschillende gebieden, waaronder Goede Agrarische Praktijken (GAP), aanpassing aan en mitigatie van klimaatverandering en innovatieve benaderingen zoals contractlandbouw en het gebruik van hernieuwbare energie. Projecten kunnen zich ook richten op certificering, digitale diensten en het versterken van vrouwen en jongeren in waardeketens.

Projectduur en Omvang

Matching Grant Fonds projecten kunnen maximaal 24 maanden duren en kunnen tot €200.000 aan financiering van GIZ ontvangen, afhankelijk van de reikwijdte en impact van het voorstel.

Stappen in het Matching Grant Fonds-proces

Het MGF-proces omvat verschillende belangrijke stappen, waaronder programma’s voor gereedheid, indiening van conceptnotities, beoordeling, ontwikkeling van volledige voorstellen, evaluatie, contractering, uitvoering, monitoring en audit. Het proces is ontworpen om transparantie, verantwoording en de succesvolle uitvoering van ondersteunde projecten te waarborgen.

Om contact op te nemen met ABF (Agribusiness Facility) met betrekking tot hun financieringsoproep, kun je een e-mail sturen naar het volgende adres:

E-mail: abf-fund@giz.de 

Lees meer in dit document: GIZ_ABF_Application Guideline MGF

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required