Op 29 september werd het langverwachte seminar “Decent Work Country Program Suriname III – Banen, Productiviteit en Duurzame Groei” gehouden, georganiseerd door de Nationale Commissie Decent Work. Het seminar had tot doel de aandacht te vestigen op een van de belangrijkste prioriteiten binnen het Decent Work Country Program Suriname III (DWCP SU III) en alle belanghebbenden bij elkaar te brengen om een gezamenlijk actieplan te ontwikkelen en uit te voeren.
Achtergrond van het DWCP SU III
In februari 2023 heeft Suriname het Decent Work Country Programme, Suriname 2023-2026 (DWCP SU III) ondertekend met de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Dit programma is ontworpen om de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen 2030 van de Verenigde Naties (UN SDG’s) te realiseren, met een specifieke focus op UN SDG No. 8: Economische Groei en Decent Work, evenals andere relevante SDG’s.
Suriname staat voor aanzienlijke uitdagingen, waaronder klimaatverandering, milieuveranderingen, economische kwetsbaarheid en een recente economische recessie. De economische structuur van het land is sterk afhankelijk van extractieve sectoren zoals mijnbouw en houtkap, wat de economische kwetsbaarheid vergroot. Daarnaast heeft Suriname te maken met hoge werkloosheidscijfers. Het fenomeen van brain drain draagt ook bij aan de krapte bij het vinden van werknemers op de arbeidsmarkt. Het is echter belangrijk op te merken dat soms verwarring bestaat tussen werkzoekenden en werkloosheidscijfers. Mensen kunnen namelijk, terwijl ze momenteel werkzaam zijn, actief op zoek zijn naar een betere baan, wat niet altijd wordt weerspiegeld in de werkloosheidsstatistieken. Deze nuances moeten in overweging worden genomen bij het analyseren van de arbeidsmarktproblematiek in Suriname.
De noodzaak van het seminar
Het seminar “Decent Work Country Program Suriname III – Banen, Productiviteit en Duurzame Groei” richtte zich op een van de drie prioriteiten van het DWCP SU III, namelijk het uitbreiden van het aanbod van kansen op fatsoenlijk werk om welvaart voor alle Surinamers te bevorderen. Het doel was om relevante belanghebbenden te informeren, bewust te maken en met hen in gesprek te gaan om een deel van het actieplan op te stellen dat nodig is om de gestelde doelen te bereiken.
Prioriteit 1 van het DWCP SU III richt zich op drie veranderingen in Suriname:
- Versterken van banengerichte groei in ecologisch duurzame ‘groene’ sectoren.
- Verbeteren van de productiviteit en concurrentiekracht van bedrijven.
- Ondersteunen van de ontwikkeling en veerkracht van micro-, kleine en middelgrote ondernemingen (MKMO’s) en coöperaties.
Elke verandering heeft specifieke doelstellingen en maatregelen die moeten worden geïmplementeerd om ze te bereiken. Deze omvatten het ontwikkelen van strategieën voor groene groei, het bevorderen van innovatie en productiviteit, en het verbeteren van de ondersteunende diensten voor MKMO’s en coöperaties.
Belang van het seminar
Het seminar bood een cruciale gelegenheid voor belanghebbenden om ideeën en strategieën te delen om deze veranderingen te realiseren. Het benadrukte de noodzaak om banen te creëren in de particuliere sector, vooral voor vrouwen en jongeren, terwijl de economie wordt gediversifieerd en de afhankelijkheid van extractieve sectoren wordt verminderd. Het belang van het verbeteren van de productiviteit, het concurrentievermogen en het ondernemingsklimaat werd ook benadrukt, evenals het ondersteunen van MKMO’s en coöperaties.
De stakeholders, waaronder overheidsinstanties, bedrijfsleiders, vakbonden en maatschappelijke organisaties, zullen nu gezamenlijk werken aan het opstellen en uitvoeren van maatregelen om deze veranderingen te realiseren. Het uiteindelijke doel is om fatsoenlijke arbeid en duurzame groei te bevorderen, zodat Suriname de uitdagingen van de toekomst met vertrouwen tegemoet kan treden.