Het vierde bulletin van de Suriname Economic Oversight Board (SEOB) gaat dieper in op de voortgang van het IMF-programma en de belangrijkste ontwikkelingen die van invloed zijn op dit programma. De SEOB is een onafhankelijke instantie met als hoofddoel het monitoren en adviseren van de regering over de implementatie van het IMF-programma en het economisch herstelplan. Hierbij worden duidelijke prestatie-indicatoren gehanteerd, en deze informatie wordt regelmatig gepresenteerd op de SEOB-website: www.seob.sr.

Belangrijkste Ontwikkelingen

  • Suriname is positief beoordeeld door het IMF bij de derde beoordeling binnen het driejarig hervormingsprogramma. Als resultaat van deze derde beoordeling stelt het IMF USD 52 miljoen ter beschikking. Dit bedrag zal grotendeels worden aangewend voor de overheidsbegroting.
  • Belangrijke mijlpalen voor de vierde tranche zijn onder andere de registratie en de publicatie van het vermogen van hooggeplaatste publieke functionarissen, in overeenstemming met de Anti-corruptie wet. Ook moet de schuldenherschikking volledig worden afgerond.
  • De jaar-op-jaar inflatie blijft hoog, met een percentage van 53,5% in augustus. De SEOB verwacht dat de inflatie zal afnemen, maar hoog zal blijven in de komende maanden, vooral door verhogingen in nutstarieven en internationale prijsstijgingen van olie en rijst. Het IMF heeft de inflatieschatting voor 2023 opwaarts bijgesteld van 36,4% naar 40%, terwijl de SEOB verwacht dat de jaarinflatie rond de 46% zal uitkomen.
  • De wisselkoers bleef stabiel in de afgelopen maanden, maar de internationale reserves daalden licht naar USD 1,06 miljard in augustus. De gestelde target voor december 2023 is USD 1,361 miljard.
  • De staatsschuld in procenten van het BBP, ofwel de schuldquote, kwam neer op 138% in juli 2023, voornamelijk als gevolg van nieuwe bbp-schattingen voor 2022.

Van de IMF-maatregelen binnen het programma is ongeveer 58% afgerond per september 2023, waarbij de meeste maatregelen die als “overig” zijn gemarkeerd, vallen onder de deelgebieden van het IMF-programma “Fiscaal beleid” en “Bestuur.”

Bestrijding van Witwassen en Terrorisme Financiering
De voorkoming en bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering (AML/CFT) krijgt wereldwijd steeds meer aandacht, en ook in Suriname is dit van groot belang. Het vergroten van de naleving van AML/CFT-regelgeving versterkt het vertrouwen van internationale investeerders en zakenpartners, wat gunstig is voor het financiële systeem en de economie. De AML-PIU in Suriname is belast met het uitvoeren van besluiten met betrekking tot AML/CFT beleid.

Hoewel er voortgang is geboekt in Suriname op het gebied van AML/CFT, benadrukt de SEOB dat er meer gedaan moet worden. Er wordt gewezen op de noodzaak van verdere wetgeving en versterking van toezicht en handhaving. Ook wordt aandacht gevraagd voor het vastleggen van het vermogen van politiek prominente personen, een belangrijke actie binnen het IMF-programma.

Het FUR-rapport van Suriname zal in november 2023 worden behandeld, wat een uitdagende beoordeling belooft te worden vanwege de moeizame uitvoering van acties voortkomend uit de aanbevelingen. In februari 2024 zal Suriname worden beoordeeld door de FATF.

Het Sociaal Programma
Het sociaal programma in het IMF-programma was oorspronkelijk bedoeld om de minder draagkrachtigen te compenseren met SRD 1.800. Vanwege vertragingen en een hogere inflatie dan verwacht, zijn deze uitgangspunten achterhaald. De SEOB pleit voor een hercalculatie van het minimumloon, de armoedegrens en de compensatie van SRD 1.800. Ook wordt aandacht gevraagd voor een effectievere en transparantere uitvoering van het sociaal programma, evenals het uitkeren van sociale voorzieningen en ondersteuningen via het bankwezen en het fiscaal systeem.

Inflatie Blijft Hardnekkig
De inflatie blijft hoog in Suriname, met 53,5% in augustus. Dit wordt veroorzaakt door stijgingen in voedsel- en transportprijzen. De SEOB verwacht dat de inflatie hoog zal blijven, mede door internationale prijsstijgingen en overheidsuitgaven.

Geldgroei Versnelt, Rentes Stijgen
In juli steeg de basisgeldhoeveelheid (M0) aanzienlijk, mede door de afwikkeling van openmarktoperaties. De geldhoeveelheid in ruime zin (M2) steeg ook, maar verwacht wordt dat de geldgroei zal afnemen in de komende maanden. De kredietverlening steeg licht, maar de rentes stegen verder, wat gevolgen heeft voor de SRD-kredietverlening, vooral voor het MKB.

Neerwaartse Economische Bedrijvigheid Zorgelijk
De economische bedrijvigheid in Suriname vertoont een neerwaartse trend sinds medio 2022. Vooral de sectoren telecommunicatie, handel, houtproductie en mijnbouw hebben te maken met een afname in bedrijvigheid. De SEOB maakt zich zorgen over deze ontwikkelingen, aangezien dit invloed heeft op de overheid, het bedrijfsleven en de arbeidsmarkt.

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required