De VSB heeft onlangs een uitnodiging ontvangen die onze aandacht en betrokkenheid vereist. Het betreft de evaluatie van het Besluit Gevaarlijke Arbeid Jeugdige Personen (S.B. 2010 no. 175) door de Minister van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken. In dit kader is de Commissie Gevaarlijke en lichte Arbeid voor Kinderen en Jeugdigen ingesteld, belast met het herzien van dit besluit in lijn met nieuwe mondiale ontwikkelingen en maatschappelijke veranderingen.

We geloven dat de input van het bedrijfsleven van onschatbare waarde is in deze evaluatie. We willen graag uw opvattingen en visie met betrekking tot het Besluit Gevaarlijke Arbeid Jeugdige Personen schriftelijk ontvangen. 

U kunt uw input sturen naar: kamlesh.ganesh@vsbstia.org.
Deadline: 15 oktober 2023

Achtergrond

Gevaarlijke arbeid Jeugdige Personen
Het Besluit Gevaarlijke Arbeid voor Jeugdige Personen (BGA) is gebaseerd op de Arbeidswet 1963. Dit besluit verdeelt gevaarlijke arbeid in twee hoordcategorieen:

  1. gevaren naar de aard van het werk;
  2. gevaarliike arbeid naar werkomstandigheden.

De categorieen worden verdeeld in subcategorieen, waarbij direct niet limitatief een aantal voorbeelden wordt opgesomd.

  1. Gevaren naar de aard van het werk

Deze categorie wordt weer onderverdeeld in 6 subcategorieën.

Accidentgevaren
Hiervan is sprake bij werkzaambeden waarbij er een grote kans is op het oplopen van zwaar lichameliik letsel zoals: het werken bij bouwwerken die kunnen instorten, het verwijderen van stutten, het vellen van bomen, het werken bij elektrische en hoogspanningsinstallaties, het aanzetten of bedienen van machines of werktuigen met gevaarlijk bewegende delen, het bedienen van hijskranen, goederenbouwliften, stapelaars en motorische takels en het werken met explosief mengsel.

Biologische gevaren
Hieronder valt werk waarbij gevaar is voor blootstelling aan zieke dieren, insecten, giftige planten, bacterièn, virussen, parasieten en schimmels. Het staatsbesluit noemt: het omgaan met besmette voorwerpen of dieren, het vervoeren, bewerken of vernietigen van destructiemateriaal (kadavers, ziekenhuisafval), het werken met biologische factoren, het verplegen of verzorgen van patiënten met een ernstige infectieuze aandoening en het in aanraking komen met reinculturen (bacteriekweek) van pathogene (ziekteverwekkende) micro-organismen, besmet(te) bloed(producten), besmet speeksel of andere witscheidingsproducten.

Chemische gevaren
Deze gevaren ontstaan door chemisch gevaarliike stoffen met risico’s voor de veiligheid (brand of explosie) en de gezondheid (giftige werking). Het staatsbesluit somt op het werken met stoffen die: giftig, sensibiliserend, mutagen en voor de voortplanting schadelijk zijn, zich in het lichaam ophopen, ontplofbaar, irriterend of bijtend zin, een specifieke gevarenaanduiding hebben of bij aanraking schadelijk zijn voor huid of slijmvlies. Het werken op een boerderij waar met bestrijdingsmiddelen wordt gewerkt, wordt in de toelichting genoemd.

Ergonomische gevaren
Dit zijn werkzaamheden die niet zijn aangepast aan de fysieke omstandigheden van een werknemer die jonger dan 18 jaar en nog steeds in de groei is. Het staatsbesluit noemt het werken aan een machine of lopende band, waarbij het werktempo niet zelf wordt bepaald, voor lange tijd ongunstige werkhoudingen aannemen waardoor het lichaam onaanvaardbaar word belast, het veelvuldig heffen of dragen van zware lasten en het werken met apparatuur niet afgestemd op de lichaamsbouw van een kind in de groei.

Lichamelijke gevaren
Hier denken we aan extreme temperaturen, geluid, vibratie en radiatie. Het besluit noemt werken op lawaaiige plekken en met gereedschappen of werktuigen, waarbij door trillingen orgaansystemen of lichaamsorganen beschadigd kunnen raken. Als voorbeelden noemt de toelichting werken in een houtzagerij, monteurszaak, staalbedrijf of constructiebedrijf.

Psychosociale gevaren
Deze hebben te maken met gevaren voor stress zoals bij het slachten van dieren, het verrichten van machinegebonden arbeid met terugkerende handelingen op door de machine bepaalde tijdstippen en het verrichten van werkzaamheden in nachtclubs. De toelichting noemt geestdodende werkzaamheden als flessen vullen in een fabriek, maar ook werken in een stripteasetent of casino’s.

  1. Gevaarlijke arbeid naar werkomstandigheden

Deze categorie gevaarlijke arbeid wordt onderverdeeld in 3 subcategorieën.

Het niet naleven van veiligheidsvoorschriften
Hiervan kan er sprake zijn als de nodige beschuttingsmiddelen zoals handschoenen, neuskappen, veiligheidsbrillen en kleding ontbreken of duidelijk leesbare en begrijpelijke voorschriften niet aanwezig zijn.

Een ongezond werkmilieu
Het staatsbesluit noemt in dit kader het verrichten van werkzaamheden op plekken waar gevaar bestaat voor het ontstaan van een explosief mengsel, werken in silo’s, bunkers, dubbele bodems, ketels, leidingen, reservoirs of andere ruimten die toezicht of hulp bij een ongeval bemoeilijken en het werken op, langs of in de nabijheid van verkeerswegen.

De klimatologische omstandigheden
Hieronder kunnen worden begreen het werken in zon en regen en tijdens onweer.

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required