De VSB nodigt haar leden uit om feedback te geven op het document “Comprehensive Review of the Social Protection System of Suriname”. Dit initiatief maakt deel uit van de Social Protection Expenditure Review (SPER) binnen het Decent Work Country Programme.

Op 11 oktober 2023 organiseerde het Ministerie van Arbeid, werkgelegenheid en Jeugdzaken in samenwerking met de Internationale Arbeidsorganisatie een stakeholdersessie om de validatie van dit document te initiëren. 

Een van de kernprioriteiten van het Decent Work Country Programme is het moderniseren van het socialezekerheidsstelsel in Suriname. Dit rapport markeert de eerste fase van een driestappenproces. De huidige fase omvat een grondige diagnose van het huidige socialezekerheidsstelsel in Suriname. In de volgende fase zal een strategie worden ontwikkeld, met brede betrokkenheid van belanghebbende partijen, zowel binnen als buiten de overheid, om een verbeterd stelsel te creëren. De laatste fase behelst de implementatie van hervormingen binnen het socialezekerheidsstelsel in Suriname.

U kunt het rapport downloaden via de volgende link: Draft SPER report

We moedigen leden van de VSB aan om hun opmerkingen en suggesties uiterlijk op vrijdag 20 oktober 2023 in te dienen bij kamlesh.ganesh@vsbstia.org. Als u vragen heeft, kunt u deze ook naar het genoemde e-mailadres sturen.

Het rapport bevat een reeks aanbevelingen voor de verbetering van sociale bescherming in Suriname. Deze aanbevelingen zijn opgedeeld in vier belangrijke garanties van sociale bescherming:

  1. Ziektekostenverzekering
  • H.1. Verhoog de door de overheid betaalde bijdragen onder het BAZO-regeling tot een niveau waarbij verzekeraars de werkelijke kosten kunnen dekken.
  1. Kinderen
  • C.1. Maak kinderbijslag universeel en breid het uit naar alle kinderen, overweeg de huidige limiet voor het aantal kinderen waarvoor een toelage kan worden ontvangen te verwijderen.
  • C.2. Breid het bestaande schoolvoedingsprogramma uit naar landelijke dekking.
  • C.3. Introduceer twee nieuwe programma’s: één ter ondersteuning van kinderen met een handicap en een studiebeursprogramma om kinderen te stimuleren met een toegangscertificaat voor de arbeidsmarkt of hoger onderwijs de school te verlaten.
  1. Werkenden
  • W.1. Voer nieuwe beroepsverzekeringsregelingen in voor beroepsongevallen en werkloosheid.
  • W.2. Introduceer een tak voor kortetermijnuitkeringen binnen de beroepspensioenregelingen voor de particuliere en publieke sector en verplaats ouderschapsverlof daarheen.
  • W.3. Verhoog de uitkeringen van de twee financiële ondersteuningsprogramma’s (FBMMeB, FBZwHH).
  • W.4. Breid het FBZwHH-programma uit tot een echt op middelen gebaseerd sociaal bijstandsprogramma voor arme huishoudens, en integreer verschillende begunstigdenregistraties in één systeem.
  • W.5. Versterk het PES zodat het effectief kan zijn bij training en matching van banen voor begunstigden van de werkloosheidsverzekeringsregeling (eenmaal opgericht).
  • W.6. Overweeg een tijdelijke uittredingsregeling voor ambtenaren om hun overgang naar de particuliere sector te vergemakkelijken.
  1. Ouderen
  • OA.1. Verhoog het uitkeringsniveau van de universele ouderdomsuitkering twee- of driemaal.
  • OA.2. Voer onafhankelijke actuariële evaluaties uit van de huidige beroepspensioenregelingen.
  • OA.3. Overweeg herzieningen van de beroepspensioenregelingen om een aanvulling te bieden op het bestaande basisniveau zonder de vervangingspercentages onder deze regelingen te verhogen.
  1. Bestuur
  • G.1. Richt een Strategische Programma-eenheid op om de sociale bescherming in Suriname te coördineren, mogelijk onder de verantwoordelijkheid van de Minister van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugd.

Uw waardevolle input is essentieel om de sociale bescherming in Suriname te verbeteren en toekomstige hervormingen vorm te geven. We kijken uit naar uw deelname en bijdragen. 

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required