In het begin van oktober hebben Peter van Leusden en Mark Janssen van Partner in Compliance B.V. een intensieve week doorgebracht in Suriname, waar ze zich buigen over de cruciale kwestie van fraude en corruptiebestrijding in het bedrijfsleven. Tijdens deze week hebben zij boeiende en uiterst interactieve gesprekken gevoerd met een breed scala aan belanghebbenden, waaronder vooraanstaande banken, verzekeringsmaatschappijen en niet te vergeten, de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB). Sommige van deze gesprekken waren confronterend, maar dat is onvermijdelijk wanneer we streven naar de broodnodige vooruitgang.

De bevindingen van deze gesprekken lieten duidelijk zien dat er een dringende behoefte is om aanzienlijke stappen voorwaarts te zetten in de strijd tegen fraude en corruptie. Dit is van essentieel belang, vooral gezien de aanbevelingen van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) om te voorkomen dat Suriname op de zwarte lijst terechtkomt.

Bij de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) werd dit gesprek gevoerd met onze Penningmeester, Jan van Charante.

De deskundige consultants reizen regelmatig naar Suriname om bedrijven en instellingen te ondersteunen bij het zetten van de benodigde stappen om fraude en corruptie aan te pakken. Een cruciale voorwaarde voor succes is dat alle medewerkers binnen een organisatie actief betrokken zijn bij het bestrijden van fraude en corruptie. Zij hebben behoefte aan heldere richtlijnen, duidelijke procedures en doeltreffende training om deze uitdaging aan te gaan. Het is de verantwoordelijkheid van bestuurders, raden van commissarissen en alle medewerkers om fraude en corruptie buiten de deur te houden. Zoals Peter van Leusden treffend opmerkt: “We zijn allemaal poortwachters.”

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required