Op maandag 9 oktober jl. heeft Rosebel Gold Mines N.V. (RGM), de ondertekeningsceremonie van het Rosebel Beurzenprogramma 2023-2024 georganiseerd in de Royal Ballroom van Torarica. Dit beurzenprogramma biedt studiebeurzen aan best geslaagden van VOJ-scholen uit Brokopondo, Sipaliwini en Boven-Saramacca, en stelt hen in staat hun studietraject op de middelbare school of het hoger onderwijs in Paramaribo succesvol te kunnen doorlopen. 

Het programma biedt zowel technische als sociale begeleiding voor alle ingeschreven bursalen. 

De kosten voor de studie worden betaald door RGM, inclusief huisvesting, maandelijks vervoer, consumptie, zakgeld, collegegeld en studiemateriaal vanaf het moment dat de studenten aan het programma beginnen totdat zij hun diploma voor het hoger onderwijs hebben behaald.

De bursalen die de instap maken vanaf het schooljaar 2023-2024 zijn Anea Fitelia en Trovena Amoloe van MULO Atjonie, Marencia Huur en Lakisha Linga van LBO Atjonie, Lafurtery Baisie en Riquella lan van MULO Brownsweg, Renato King en Varjele Seedo van Nieuw Jacobschool.

Het programma ging van start in 2009 met de selectie van de vier (4) best geslaagden van MULO Brokopondo. Voor het schooljaar 2019-2020 werd er een extra dimensie toegevoegd; in verband met het tienjarig bestaan van het programma zijn toen eenmalig tien (10) studenten toegelaten, waarbij zes (6) additionele beurzen werden uitgereikt aan best geslaagden van de technische richting van de MULO en de LBO-school te Brokopondo. 

Om ook de samenwerkende gemeenschappen van Kwakoegron en Pikin Saramacca te betrekken die anders vanwege hun ligging buiten het programma vielen, is in 2020 een uitbreiding gedaan naar deze gemeenschappen. Met deze uitbreiding worden jaarlijks de twee (2) best geslaagden van de basisscholen van Kwakoegron en Nieuw Jacobkondre toegelaten als juniors in het programma. Momenteel worden in totaal 41 studenten geaccommodeerd in het programma.

Voor Jerry Finisie, RGM Community Relations and Development manager, is dit één van de meest duurzame projecten die door RGM is geïnitieerd. “We geven op jaarbasis ongeveer USD 100.000 uit aan dit programma, en we zien de investering terug in het district bij de afgestudeerden die werkzaam zijn binnen het district. Voor mij hebben we hiermee een goede basis gelegd voor duurzame ontwikkeling van Suriname maar in het bijzonder de districten Brokopondo en Sipaliwini. “Een goede educatie is iets dat niemand van je kan afpakken, het resultaat is dus blijvend.”

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required