Op het Onderwijscongres van 7 oktober 2023, georganiseerd door het ministerie van onderwijs, Wetenschap en Cultuur, bracht Hans Hiralal, namens de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), een keynote toespraak over de noodzaak van onderwijsvernieuwing in Suriname. De VSB, normaal gesproken geassocieerd met zakelijke belangen, bracht een nieuw perspectief in de discussie over onderwijs en benadrukte het belang van samenwerking tussen het onderwijs, het bedrijfsleven en de overheid.
Hiralal begon zijn toespraak door te wijzen op de relatie tussen het onderwijs en het bedrijfsleven. “Het onderwijs levert mensen af, zowel drop-outs als afgestudeerden, en het bedrijfsleven en de overheid nemen deze mensen af,” zei hij. “Tot daar loopt de klantrelatie goed, maar als het gaat om klachtenafhandeling, dan blijkt het onderwijs niet thuis te zijn. Er is weinig tot geen communicatie mogelijk, en deze lijkt eenrichtingsverkeer te zijn, en dat willen we anders zien. Vandaar onze participatie vandaag.”
Hiralal benadrukte het belang van ondernemerschap en logistieke vaardigheden in het curriculum, gezien de groei van handel, import, export en havenactiviteiten. Hij merkte op dat deze vaardigheden vaak ontbreken in het onderwijs, ondanks hun cruciale rol in de economische groei.
De spreker wees ook op het belang van vaardigheden die buiten specifieke beroepen vallen, zoals wiskunde, dat hem had geleerd om informatie te verzamelen, analytisch te denken, kritisch te zijn en oplossingsgericht te denken. Hij benadrukte dat deze vaardigheden essentieel zijn voor succes in de meeste beroepen en ook in het dagelijks leven.
Hiralal sprak ook over de uitdagingen waarmee leraren worden geconfronteerd in een samenleving waarin “snel geld” vaak de boventoon voert. Hij benadrukte dat onderwijs duurzaamheid, stabiliteit en continuïteit in het leven brengt.
De spreker deelde persoonlijke anekdotes om zijn punt kracht bij te zetten, waaronder zijn eigen ervaringen in het Surinaamse onderwijssysteem en ontmoetingen met gepassioneerde leraren die een diepe indruk op hem hebben achtergelaten. Hij benadrukte het belang van toepasbaarheid boven pure theoretische kennis, vooral in de context van de opkomende olie- en gassector in Suriname.
Hiralal stelde ook vragen over de voorbereiding van leraren op de veranderende wereld, waarin digitale technologie en kunstmatige intelligentie een steeds grotere rol spelen. Hij haalde “Jack Ma,” de oprichter van Alibaba, aan, die benadrukte dat sociale vaardigheden even belangrijk zijn als kennis van exacte vakken.
De keynote spreker sloot af met een inspirerende boodschap van Nelson Mandela: “Onderwijs is de grote motor van persoonlijke ontwikkeling. Het is door middel van onderwijs dat de dochter van een boer dokter kan worden, dat de zoon van een mijnwerker het hoofd van de mijn kan worden, dat een kind van arbeiders de president van een grote natie kan worden.”
De toespraak van Hans Hiralal benadrukte het belang van onderwijs als een sleutel tot persoonlijke groei en maatschappelijke ontwikkeling, en de noodzaak van onderwijsvernieuwing om de uitdagingen van de moderne wereld aan te gaan. Het onderwijscongres bood een waardevol forum voor discussie en samenwerking tussen verschillende belanghebbenden in Suriname.