De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) heeft een dringend verzoek gericht aan president Chandrikapersad Santokhi, om een spoedonderhoud te houden over diverse brandende kwesties die zijn opgeworpen door haar leden. In een brief gedateerd 24 oktober 2023, heeft de VSB de President opgeroepen om de noodzaak van breder en diepgaander overleg tussen het bedrijfsleven en de regering te benadrukken.

De aanleiding voor dit verzoek ligt in Staatsbesluiten nr. 117 en 118, die zijn uitgevaardigd op 7 augustus 2023 ter uitvoering van de Wet Algemeen Pensioen 2014. In een eerder schrijven van 22 september 2023, heeft de VSB haar bezorgdheid geuit over deze besluiten en wijzigingsvoorstellen aangedragen. Tot op heden heeft de vereniging echter geen reactie van de President ontvangen, wat heeft geleid tot hernieuwde oproep tot overleg.

De belangrijkste aandachtspunten die de VSB tijdens het spoedonderhoud o.a. wil bespreken, en die als zeer zorgwekkend worden ervaren door het Surinaamse bedrijfsleven, omvatten:

  • Staatsbesluiten no. 117 en 118 ter uitvoering van de Wet Algemeen Pensioen. 
  • Het functioneren van het Tripartiet overleg. 
  • Noodlijdend sociaal programma.
  • Enorme achteruitgang van de Gezondheidssector.
  • Gebrek aan daadwerkelijk economische Impulsen.  
  • Private sector ontwikkeling.   
  • Resultaten dienstreizen en missies van de regering c.q. de overheid. 
  • Consumptief gedrag van de Overheid 
  • Beheer van de kasreserves CBvS welke o.a. leidt tot enorme rentestijgingen. 

De VSB rekent op doelmatigheid van het regeerbeleid en verwacht meer daadkracht bij het aanpakken van deze uitdagingen. Wij dringen aan op een spoedonderhoud met de President vanwege de urgentie van de kwesties die besproken moeten worden.

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required