Het zesde SEOB-bulletin, gepubliceerd in november 2023, biedt inzicht in de voortgang van het IMF-programma in Suriname. Als onafhankelijke instantie richt de SEOB zich op het monitoren en adviseren van de regering over de implementatie van het IMF-programma en het economisch herstelplan. Belangrijke ontwikkelingen omvatten een dalende wisselkoers, afnemende inflatie, en een beoordeling van het programma door het IMF.

Opvallende punten uit het bulletin zijn onder andere de daling van de wisselkoers over meerdere maanden, een inflatiedaling naar 42,9% in oktober, en de verbetering van de internationale reserves naar SRD1,14 miljard in oktober. De overheidsfinanciën vertoonden in augustus voor het eerst in 2023 een tekort, gedeeltelijk toe te schrijven aan verminderde niet-belastingontvangsten uit de mijnbouwsector.

Het IMF rondt de vierde review van het programma af in december 2023, met specifieke aandacht voor sociaal programma-uitvoering, overheidslonen, implementatie van de BTW, en verbreding van de btw-basis. Tabel 1 geeft de status van IMF-maatregelen weer, waarbij ongeveer 59% van de maatregelen in november 2023 is afgerond.

De SEOB benadrukt de noodzaak van verbeterde belastinginning en fiscale discipline om de overheidsinkomsten te verhogen. Daarnaast bespreekt het bulletin de aanstaande invoering van de Aanbestedingswet 2023, waarbij de SEOB pleit voor participatie van de private sector in het bestuur van de Aanbestedingsautoriteit.

Economisch gezien wijst het bulletin op een aanhoudende krimp, stijgende leenrentes, en een tekort op de overheidsrekening in augustus. De SEOB doet aanbevelingen, waaronder het activeren van productie- en garantiefondsen, het stimuleren van public-private partnerships, en het versterken van instituten na afloop van het huidige IMF-programma.

De SEOB pleit voor een transparante en effectieve uitvoering van het sociaal programma en dringt aan op het aanpakken van het fenomeen van spookambtenaren. De aanbevelingen omvatten ook het verstrekken van subsidies via het fiscaal en bancair systeem, en het minimaliseren van de corruptie bij de overgang naar de nieuwe aanbestedingswet.

Er wordt een oproep gedaan voor een vervolg IMF-programma (“Policy Coordination Instrument”) om instituten te versterken en het vertrouwen van financiële markten te vergroten. De SEOB benadrukt dat het succes van voortzettingen van het IMF-programma elders aanzienlijke groei heeft gebracht. De overheid wordt aangemoedigd om reeds na te denken over een dergelijk vervolg om de opofferingen van de bevolking te waarborgen.

Download het volledig document hier:  SEOB Bulletin 6_final

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required