Vrijdag 19 januari markeert Suriname een significante mijlpaal met het afsluitingsevent in Nickerie van het Readiness Project, geleid door het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) in samenwerking met de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) en gefinancierd door het Green Climate Fund (GCF). Het project, officieel bekend als “Improving the capacity of the Ministry of Agriculture of Suriname to build resilience to climate change in the agriculture sector (GCP/SUR/004/GCR), heeft met succes zijn belangrijkste doelstellingen behaald.
Doelstellingen van het Project
De overkoepelende doelen van het initiatief waren tweeledig: ten eerste het versterken van de capaciteit van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en belanghebbenden om de effecten van klimaatverandering in de agrarische sector te begrijpen en het hoofd te bieden, en ten tweede het opstellen van een Concept Note (projectplan) voor indiening bij het GCF.
Uitvoeringsstrategie
Een strategische benadering werd gevolgd, met de focus op 19 Action Learning Meetings (ALMs) en het organiseren van meer dan zes workshops. De sleutelrol die de Climate Change Unit (CCU) binnen het Ministerie van LVV heeft gespeeld, is van grote waarde gebleken. In de toekomst zal de CCU blijven fungeren als het centrale aanspreekpunt voor kwesties met betrekking tot klimaatverandering in de agrarische sector.
Verschillende gerenommeerde consultants, waaronder CELOS, WEnR (gelieerd aan Wageningen University and Research, WUR), ILACO, Green Growth Suriname, SNRI/ADRON, een genderadviseur, een consultant op het gebied van Kennismanagement, een KAP (Kennis, Attitude en Praktijk) specialist en ADEK, werkten samen aan rapporten die een Vulnerability Studie, Country Readiness Needs Assessment, Climate Change Data en Data Management beslaan voor de gebieden Saramacca, Coronie en Nickerie, gericht op groenten, bananen, kokos en rijst. Uit deze studies is de keuze gemaakt voor het ontwikkelen van een Concept Note (CN) voor Suriname waar de grootste klimaatverandering impact plaats vindt (economisch, meeste mensen, milieu) voor de rijstsector in Nickerie.
Er zijn infomercials op tv en YouTube te zien, en er is een brochure ontwikkeld in dit readiness-project. De eerste (nationale) Concept Note is in december 2023, tijdens de COP28, bij het GCF ingediend door de National Designated Authority (NDA) van GCF, het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), samen met het Ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) en de Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). Een mijlpaal voor Suriname!