De Centrale Bank van Suriname heeft plannen voor de lancering van de Nationale Betaalraad Suriname in maart van dit jaar. Ter voorbereiding op deze lancering heeft de Bank een voorbespreking gehouden, waarin de genomen beslissingen met betrekking tot de governance van de Raad en andere operationele zaken zijn besproken in een gezamenlijke sessie met belanghebbenden.

De voorbespreking vond plaats op 14 februari 2024, waarin de stakeholders de gelegenheid kregen om inzicht te krijgen in de genomen besluiten. Tijdens deze sessie werden de fundamenten van de Nationale Betaalraad Suriname nader toegelicht.

Doel van de Nationale Betaalraad Suriname
Het primaire doel van de Nationale Betaalraad Suriname is het bevorderen van een efficiënte werking van zowel het binnenlandse als het buitenlandse betalingsverkeer van Suriname. Dit wordt gerealiseerd door een platform te creëren waar vraag en aanbod van betaaldiensten en tussenpersonen in het betalingsverkeer samenkomen. Hierdoor kan een optimale koers worden gevaren binnen het betalingsverkeer.

De Raad streeft ernaar Suriname tijdig, veilig en efficiënt te laten betalen. Dit wordt bereikt door constructieve gesprekken te voeren met alle relevante belanghebbenden, waarbij de juiste informatie wordt gedeeld. Belangrijk hierbij is het zorgvuldig afwegen van de belangen van deelnemers en het nemen van compromisbesluiten.

Deze aanpak vindt zijn grondslag in de Centrale Bankwet 2022, die in april 2023 is afgekondigd. De hoofddoelstelling van de Centrale Bank van Suriname blijft gericht op het behoud van de stabiliteit van het financiële systeem. Namens de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) namen de Ondervoorzitter en de Directeur deel aan deze constructieve sessie.

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required