In een historisch moment heeft het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) in samenwerking met de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) en het Polytechnisch College Suriname (PTC) het eerste convenant ondertekend. Dit akkoord, mede ondertekend door de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA), markeert het startschot voor de ontwikkeling van hoogwaardige kwaliteitsmanagers op het gebied van landbouw, met het oog op certificering. Namens de VSB werd dit convenant ondertekend door voorzitter Rekha Bissumbhar. 

Het convenant, getiteld “Convenant tussen Ondernemers, Overheid en Onderwijs m.b.t. toekomstgericht ontwikkelen van Suriname” legt de basis voor de opleiding van jongeren tot kwaliteitsinspecteurs, met als doel het faciliteren van de export van agrarische producten.

Minister Parmanand Sewdien, die het convenant namens LVV ondertekende, verwelkomde het initiatief als een cruciale stap voorwaarts. Hij benadrukte dat deze samenwerking een positieve wending zal brengen in de export, met name naar Europa. De Surinaamse economie heeft dringend behoefte aan competente professionals, en dit partnerschap tussen overheid, onderwijs en ondernemers is essentieel om aan deze vraag te voldoen.

De totstandkoming van dit convenant is het resultaat van een gezamenlijke inspanning, geleid door een Public-Private-Partnership (PPP). Op initiatief van de NVWA heeft het PTC, namens het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC), deze overeenkomst gesloten met LVV, VSB, en ASFA. De samenwerking is gericht op het realiseren van ontwikkelingsdoelen die niet alleen kansen bieden aan jongeren en werkenden, maar ook de economie van Suriname versterken.De overeenkomst, ondertekend volgens een driepoot benadering.

Concrete afspraken

  • Voor de Ondernemers geldt: zij committeren zich per ontwikkeling aan een aantal opleidingsplaatsen. Dat kan een module of een opleiding betreffen. Vooraf is duidelijk waar de ontwikkeling toe opleidt en wat de ondernemer met de opgeleide student of bijgeschoolde medewerker kan (bv certificeren).
  • Voor het Onderwijs geldt: welke inhoud heeft de module c.g. hoe ziet het curriculum van de opleiding eruit en tot wat leidt deze module q opleiding op. Op welke manieren zal het onderwijs aangeboden worden, rekening houdende met de omstandigheden van de werknemers
  • Voor de Overheid geldt: welke wet- en regelgeving moet voor wanneer zijn aangepast om de module cq opleiding voor de ondernemers de beoogde maatschappelijke en economische impact te kunnen geven.

Voor de effectieve uitvoering van dit convenant zal een Stuurgroep worden opgericht, bestaande uit vertegenwoordigers van de overheid, ondernemers en onderwijs. De lectoren van PTC zullen als secretaris fungeren, en onder hun verantwoordelijkheid zal jaarlijks een voortgangsrapport worden opgesteld en verspreid onder alle betrokken partijen, relevante ministeries en de Nationale Assemblee. Deze gezamenlijke inspanning belooft een duurzame impact te hebben op de agrarische sector in Suriname en draagt bij aan de ontwikkeling van hooggekwalificeerd personeel voor de toekomst.

Foto: LVV

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required