18 juli 2024 markeerde een belangrijke mijlpaal voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied met de virtuele lancering van de Formalisatie Strategie voor de periode 2024-2030, beter bekend als FORLAC 2.0, door de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Deze strategie fungeert als een referentiekader voor het ontwikkelen van geïntegreerde en innovatieve beleidsmaatregelen en strategieën gericht op de overgang naar de formele economie. Het ultieme doel is bij te dragen aan fatsoenlijk werk en sociale rechtvaardigheid in de regio.

De nieuwe strategie richt zich op cruciale beleidsterreinen zoals productieve ontwikkeling, werkgelegenheid en vaardigheden, sociale bescherming, en beleid voor de erkenning en handhaving van arbeidsrechten, inclusief sancties en stimulansen voor formalisering. Een belangrijk aspect van FORLAC 2.0 is de bevordering van deze beleidsmaatregelen binnen het kader van sociale dialoog en effectieve interinstitutionele coördinatiemechanismen.

Achtergrond en Noodzaak van FORLAC 2.0
Hoewel er in het verleden pogingen zijn gedaan om informele arbeid te formaliseren, zijn deze vaak onvoldoende gecoördineerd en daardoor beperkt in effectiviteit. De diversiteit en complexiteit van de situaties, evenals de drijvende factoren achter de informele economie, vereisen een nieuw, innovatief beleidskader. De overgang naar een formele economie is essentieel voor de ontwikkeling en stabiliteit van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.  

De noodzaak van FORLAC 2.0 wordt onderstreept door alarmerende cijfers omtrent de informaliteit in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Bijna 60% van de wereldbevolking werkt in informele arbeid, en in deze specifieke regio ligt dat percentage op ongeveer 52%. Deze hoge mate van informaliteit treft naar schatting de helft van de bevolking en de overgrote meerderheid van de economische eenheden. Het is vooral zorgwekkend dat deze realiteit onevenredig veel impact heeft op jongeren, mensen met een laag opleidingsniveau, migranten, agrarische sectoren en kleine bedrijven. Deze statistieken benadrukken de urgente behoefte aan innovatieve en gecoördineerde beleidsmaatregelen zoals voorgesteld door FORLAC 2.0 om een duurzame overgang naar de formele economie te bevorderen.

Focus en Aanpak van FORLAC 2.0
FORLAC 2.0 streeft naar een geïntegreerd beleidskader dat innovatieve en effectieve interventies omvat, gericht op gendergelijkheid en de overgang naar de formele economie. De strategie omvat vier hoofd-beleidsterreinen:

  1. Productieve Ontwikkeling: Bevordering van sectorale en waardeketenbenaderingen om productiviteit te verhogen en arbeidsomstandigheden te verbeteren.
  2. Ontwikkeling van Werkgelegenheid en Vaardigheden: Praktische en innovatieve maatregelen om de werkgelegenheid te stimuleren en vaardigheden te ontwikkelen.
  3. Sociale Bescherming: Versterking van sociale beschermingssystemen om werkenden in de formele economie te ondersteunen.
  4. Erkenning en Handhaving van Arbeidsrechten: Implementatie van nalevingsmaatregelen en sancties om de overgang naar de formele economie te bevorderen.

Een belangrijk aspect van FORLAC 2.0 is de nadruk op sociale dialoog en effectieve coördinatie tussen overheidsinstanties, sociale partners, de private sector, maatschappelijke organisaties en internationale samenwerkingsverbanden.

Belang en Verwachtingen
FORLAC 2.0 is meer dan een beleidsdocument; het is een strategie die streeft naar duurzame sociale rechtvaardigheid en economische ontwikkeling. De implementatie van deze strategie zal bijdragen aan de doelstellingen van de Global Coalition for Social Justice, door de grondoorzaken van ongelijkheid en tekorten aan fatsoenlijk werk aan te pakken.

De ILO  benadrukt dat de strijd tegen informaliteit de participatie van alle sectoren vereist. FORLAC 2.0 biedt de noodzakelijke instrumenten en kennis om effectieve beleidsmaatregelen voor de overgang naar de formele economie te ontwerpen, implementeren en monitoren.

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required