Het United Nations Development Programme (UNDP) en het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) hebben onlangs een Validatie Workshop georganiseerd voor de finalisatie van het UNDP-GEF Projectdocument (GEF8) voor het project “Duurzame en Inclusieve Ontwikkeling van West-Suriname (SID-WS).” Deze workshop, gehouden in Paramaribo, bracht een diverse groep belanghebbenden samen om de doelstellingen, activiteiten, en financiering van het project te bespreken en te valideren. Tegelijkertijd werd ook het door de Global Environment Facility (GEF) gefinancierde GBFF-project geïntroduceerd.
De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) participeerde ook in deze workshop. Bestuurslid Arianne de Bye en onderdirecteur Kamlesh Ganesh waren aanwezig om de stem van het bedrijfsleven te laten horen in deze cruciale milieu-initiatieven.
Duurzame en Inclusieve Ontwikkeling van West-Suriname (SID-WS)
Het SID-WS-project, dat wordt gefinancierd met een substantieel bedrag door de Global Environment Facility (GEF), richt zich op het versterken van geïntegreerd landschapsbeheer en duurzaam natuurbeheer in West-Suriname. Het project beschikt over een budget waarin aanzienlijke financiering is gereserveerd voor diverse initiatieven, waaronder:
- $4 miljoen per jaar van de overheid voor het behoud en beheer van intacte bossen.
- $2,5 miljoen van internationale samenwerkingen.
- $1 miljoen vanuit de private sector.
Componenten en Doelstellingen van het SID-WS Project
Component 1: Versterking van natuurbehoud onder verschillende beschermingsregimes
- Doelstelling: Effectieve bescherming en beheer van het Amazonewoud in West-Suriname, met inclusieve benaderingen.
- Resultaten: Verbetering van het beheer van beschermde gebieden zoals het Centraal Suriname Natuurreservaat, en het mobiliseren van nieuwe fondsen voor natuurbehoud. De betrokkenheid van lokale gemeenschappen, inclusief vrouwen en jongeren, staat centraal.
Component 2: Bevordering van duurzame levensonderhoud en productie
- Doelstelling: Ondersteuning van een duurzame en inclusieve op de natuur gebaseerde economie.
- Resultaten: Versterking van natuurgebaseerde productiemethoden, zoals gemeenschapsbosbeheer en ecotoerisme geleid door vrouwen. Initiatieven dragen bij aan de voedselzekerheid van inheemse en tribale gemeenschappen.
Component 3: Versterking van het beleidskader
- Doelstelling: Verbetering van governance, landschapsplanning en stimulansen voor natuurbehoud en duurzame ontwikkeling.
- Resultaten: Totstandkoming van multi-stakeholder overeenkomsten voor natuurbehoud en verbetering van handhaving van milieuwetgeving, met actieve betrokkenheid van inheemse en tribale gemeenschappen.
Component 4: Bevordering van capaciteitsopbouw, communicatie en regionale samenwerking
- Doelstelling: Versterking van kennisbeheer en transnationale samenwerking ter bevordering van natuurbehoud.
- Resultaten: Verbetering van capaciteiten en kennisdeling van lokale gemeenschappen en instellingen, met een focus op de participatie van vrouwen en jongeren in leiderschapsrollen.
Component 5: Monitoring en Evaluatie
Het project streeft ernaar om meer dan 16 miljoen ton CO2-uitstoot te verminderen, 148.386 hectare aan terrestrische beschermde gebieden te verbeteren en 168.000 hectare landschap onder duurzaam beheer te brengen. Daarnaast zal het levensonderhoud van 2.430 mensen worden verbeterd door GEF-financiering.