WUSC Caribbean verwelkomde vandaag deelnemers bij het Multi-Stakeholders Forum, gericht op het versterken van de agrarische sector in Suriname. Het forum richtte zich op de uitdagingen en prioriteiten van landbouwers, met als doel samen te werken aan oplossingen voor productieverhoging in de landbouw. De Agro sector van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), vertegenwoordigd door Arianne de Bye en Revinh Ramnandanlal, nam ook deel aan deze bijeenkomst.
Het forum maakte deel uit van het Sustainable Agriculture in the Caribbean (SAC)-project, dat in 2022 werd gelanceerd en wordt uitgevoerd door WUSC Caribbean met financiering van de Canadese overheid. Dit project heeft als doel economische welvaart te bevorderen voor vrouwen, jongeren en kwetsbare mannelijke boeren via duurzame en klimaatbestendige groentemarktsystemen. In een context van toenemende klimaatverandering en voedselonzekerheid biedt het SAC-project kansen om landbouwmethoden te verbeteren en productiviteit te verhogen.
Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) ondersteunt het SAC-project actief. Onlangs heeft LVV deelgenomen aan een adviescommissie in Jamaica, gericht op innovatieve en klimaatbewuste landbouwpraktijken. Samen met partners uit de private sector streeft het ministerie naar verhoging van productiviteit en inkomens van boeren. Het project wil ten minste 2000 vrouwen, jongeren en arme boeren ondersteunen om hun inkomen met minimaal 20% te verhogen. Tot nu toe hebben landbouwers verbeterde toegang tot inputs ervaren en melden ze grotere en eerdere oogsten, alsook een langere houdbaarheid van hun producten.
Een van de concrete bijdragen van WUSC Caribbean aan LVV is het verstrekken van bodemtestkits en apparatuur om de bodemkwaliteit nauwkeurig te beoordelen. Dit zorgt voor een gerichter gebruik van landbouwinputs en draagt bij aan een verbeterde bodemvruchtbaarheid. Ook worden er trainingen georganiseerd voor zowel voorlichters als boeren op het gebied van Integrated Pest Management en andere duurzame landbouwpraktijken, met als doel deze kennis te verspreiden onder minstens 3.000 groenteboeren in Suriname.
Anand Ramkisoensing, Directeur van Onderzoek, Afzet en Verwerking bij LVV, sprak de aanwezigen toe en benadrukte het belang van samenwerking tussen alle betrokken actoren om de uitdagingen van de landbouwers aan te pakken.
Het forum bestond uit twee delen: eerst werden de bevindingen gepresenteerd van de focusgroepdiscussies die eerder dit jaar plaatsvonden met vrouwen, jongeren en kwetsbare mannelijke boeren. Vervolgens vond een break-out sessie plaats, waarbij private sector- en overheidsvertegenwoordigers in groepen overlegden over een gecoördineerde aanpak om de geïdentificeerde behoeften van de boeren te adresseren.