Op woensdag 25 september 2024 vond de officiële lancering plaats van het Observatorium voor AI en Werk in de Digitale Economie van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Dit initiatief heeft als doel een internationaal kenniscentrum te worden op het snijvlak van kunstmatige intelligentie (AI) en de digitale economie, met een bijzondere focus op de impact daarvan op werk en arbeidsverhoudingen.
De lancering van het online portaal, dat ondersteund wordt door de expertise van de ILO, biedt een platform voor kennisdeling en beleidsontwikkeling op vier sleutelgebieden: AI, algoritmisch management, digitale arbeidsplatformen en de bescherming van persoonlijke gegevens van werknemers. Het Observatorium speelt een cruciale rol in het versterken van beleidsmatige en sociale dialogen over deze onderwerpen, op zowel nationaal als internationaal niveau.
De International Organisation of Employers (IOE), waarvan de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) lid is, benadrukte tijdens de lancering het belang van een effectieve samenwerking tussen de private sector en beleidsmakers. De IOE benadrukte dat de stem van het bedrijfsleven onmisbaar is bij het vormgeven van het beleid rond AI en de digitale economie.
Belangrijkste standpunten van de private sector:
- Effectieve governance: De IOE pleit voor een actieve rol van sociale partners bij het bepalen van de koers van het Observatorium. De inzichten van het bedrijfsleven zijn essentieel om een evenwichtige dialoog te stimuleren, die discussies op nationaal en regionaal niveau verrijkt.
- Overbrugging van de digitale kloof: Ondanks de wijdverspreide beschikbaarheid van mobiele technologie blijft ware digitale inclusie uit. Het gebrek aan internettoegang sluit velen uit van belangrijke informatie en economische kansen. De IOE roept beleidsmakers op om in samenwerking met de private sector te investeren in betaalbare ICT-infrastructuur, zoals ook benadrukt in de gezamenlijke G20-verklaring over AI.
- Ontwikkeling van vaardigheden: Een goed opgeleide beroepsbevolking is van vitaal belang voor productiviteit, concurrentievermogen en duurzaamheid. Digitale geletterdheid moet centraal staan in hervormingen van het technisch en beroepsonderwijs, zodat deze beter aansluit op de behoeften van de arbeidsmarkt. AI moet worden gezien als een hulpmiddel om menselijke capaciteiten te versterken, niet als een vervanger van werknemers. Vaardigheden zoals leiderschap en strategisch denken blijven essentieel, en investeren in talent door middel van bijscholing, omscholing en een cultuur van levenslang leren is van cruciaal belang.
- Sociale dialoog: De IOE benadrukt dat sociale dialoog essentieel is om de uitdagingen van AI te navigeren. Werkgevers en werknemers moeten samen beleid ontwikkelen dat productiviteit bevordert en uitdagingen aanpakt. Door middel van een open dialoog kunnen er slimme oplossingen worden gevonden die bijdragen aan duurzame ontwikkeling en een sterke kenniseconomie.
De lancering van het ILO Observatorium wordt gezien als een belangrijke stap richting meer betrokkenheid van de private sector bij het ontwikkelen van beleid dat niet alleen de technologische vooruitgang bevordert, maar ook recht doet aan de belangen van werknemers. De IOE kijkt uit naar verdere samenwerking met alle betrokken partijen om ervoor te zorgen dat AI in dienst staat van zowel regeringen, werkgevers als werknemers.
Door gezamenlijk op te trekken, kan kunstmatige intelligentie bijdragen aan een toekomst waarin iedereen profiteert van technologische innovatie.