Tijdens de vierdaagse workshop, georganiseerd door de Raad van Vakcentrales in Suriname (RAVAKSUR) en de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), stond sociale dialoog centraal als instrument voor een rechtvaardige transitie naar een duurzame en formele economie. De paneldiscussie bood een platform voor het uitwisselen van inzichten en ervaringen tussen vertegenwoordigers van de vakbeweging, de overheid en het bedrijfsleven.
Een belangrijk thema dat naar voren kwam, was de noodzaak om de informele economie aan te pakken. Veel werknemers opereren nog steeds in een informele setting, waardoor zij essentiële arbeidsrechten en bescherming mislopen. De vakbeweging kan hierin een belangrijke rol spelen door te helpen bij de overgang van deze werknemers naar de formele sector, waar hun rechten beter gewaarborgd zijn.
Kamlesh Ganesh, onderdirecteur van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), voerde in zijn bijdrage enkele kritische punten aan. Hij benadrukte dat het formaliseren van de economie cruciaal is, maar dat de betrokkenheid van de vakbeweging in dit proces verder versterkt moet worden. Daarnaast wees hij op de huidige uitdagingen binnen het tripartiete overleg in Suriname. Ganesh bekritiseerde het feit dat het Tripartiet Overlegorgaan geen overeenkomsten kan tekenen onder andere vanwege voortdurende bilaterale onderhandelingen met de overheid. Hij pleitte voor een meer structurele en evenwichtige samenwerking tussen de sociale partners, waarbij een gezamenlijk doel voorop staat.
De discussie benadrukte dat sociale dialoog tussen de overheid, vakbonden en het bedrijfsleven onmisbaar is voor de ontwikkeling van breed gedragen beleidsmaatregelen die nodig zijn voor een duurzame transitie. Het programma, gefaciliteerd door een ILO-consultant, bood waardevolle inzichten voor de verdere versterking van de capaciteit van de vakbeweging om bij te dragen aan een groenere en formelere economie in Suriname.