Op vrijdag 11 en zaterdag 12 oktober 2024 vindt in Suriname een tweedaagse sociale dialoog sessie plaats, georganiseerd met de steun van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Deze sessie is een belangrijke gelegenheid voor vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, de overheid en vakbonden om deel te nemen aan discussies over het versterken van sociale dialoog en de invloed daarvan op beleid en besluitvorming. Het programma heeft als doel de capaciteit van de sociale partners te vergroten om effectief deel te nemen aan beleidsvorming, vooral op het gebied van formalisatie van ondernemingen en de transitie naar een duurzamere economie.

Dag 1: Het opbouwen van een fundament voor effectieve sociale dialoog

De sessie begon op vrijdagochtend met openingswoorden van vertegenwoordigers van verschillende belanghebbende groepen, waaronder de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en de Raad van Vakcentrales (RAVAKSUR). Hierna volgde een keynote speech door de minister van Arbeid, Steven Mac Andrew, waarin hij de cruciale rol benadrukte die sociale dialoog speelt in het bevorderen van fatsoenlijk werk en sociaaleconomische vooruitgang.

De eerste sessie richtte zich op onderhandelingstechnieken, een cruciale vaardigheid voor effectieve sociale dialoog. Deelnemers leerden hoe zij onderhandelingen strategisch konden voeren, en werkten in groepen om praktijkoefeningen uit te voeren. Dit werd gevolgd door een sessie waarin kernbegrippen rondom sociale dialoog werden gedefinieerd. Begrippen als collectieve onderhandelingen en tripartiete samenwerking werden besproken, evenals de mogelijke resultaten van deze dialogen.

Een van de belangrijkste onderdelen van de middag was de introductie van de Zelfbeoordelingsmethode voor Sociale Dialooginstellingen (SAM-SDI). Deze tool, ontwikkeld door de ILO, helpt om de inclusiviteit en effectiviteit van sociale dialoog instellingen te evalueren en te verbeteren, wat cruciaal is voor het vormgeven van beleid. De eerste dag werd afgesloten met een diepgaande discussie over de voorwaarden voor effectieve sociale dialoog, waarbij de bestaande juridische en democratische fundamenten van Suriname onder de loep werden genomen.

Dag 2: Duurzaamheid en formalisatie centraal

Op zaterdag begint de sessie met een focus op “Just Transition”, een thema dat steeds belangrijker wordt naarmate landen de overstap maken naar een duurzamere economie. Kees van Ree verzorgt een presentatie over hoe sociale dialoog kan bijdragen aan een rechtvaardige transitie, waarbij er ruimte is voor groepswerk om kansen voor dialoog te identificeren.

Een ander belangrijk thema van de dag is formalisatie, waarbij de uitdagingen en kansen voor de formalisatie van bedrijven in Suriname worden besproken. Deelnemers krijgen de kans om in groepen te werken en ideeën uit te wisselen over hoe sociale dialoog kan helpen bij het oplossen van problemen rond formalisatie.

De tweede dag wordt afgesloten met een sessie over het versterken van de rol van tripartiete sociale dialoog in beleidsvorming. De stappen van beleidsvorming – van agendering tot monitoring en evaluatie – worden besproken, met een focus op hoe deze processen kunnen worden verbeterd door sociale dialoog.

Belang van sociale dialoog

Sociale dialoog, gebaseerd op het recht op collectieve onderhandelingen en vrijheid van vereniging, is van vitaal belang voor het bereiken van sociaaleconomische vooruitgang. In 2019 herbevestigde de Internationale Arbeidsconferentie het belang van sociale dialoog in haar Centenary Declaration for the Future of Work. In het kader van dit tweedaagse evenement in Suriname werd duidelijk dat er nog veel werk te doen is om sociale dialoog te versterken, vooral als het gaat om formalisatie van ondernemingen en de rechtvaardige transitie naar een duurzamere economie.

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required