Op 24 oktober vieren we wereldwijd de Verenigde Naties Dag, een moment om stil te staan bij de inspanningen van deze internationale organisatie om vrede, ontwikkeling en mensenrechten te bevorderen. Maar wat betekent deze dag voor de private sector, en in het bijzonder voor de Surinaamse ondernemers? Laten we eens dieper ingaan op de geschiedenis van de VN, de kernprincipes van duurzame ontwikkeling en de cruciale rol die de Surinaamse private sector hierin speelt.
Een korte geschiedenis van de Verenigde Naties
Na de verschrikkingen van de Tweede Werelwereldoorlog was er een duidelijke behoefte aan een internationale organisatie die conflicten zou helpen voorkomen en de samenwerking tussen landen zou bevorderen. In 1945 werd de Verenigde Naties opgericht, met als doel een wereld te creëren waarin alle mensen in vrijheid, waardigheid en vrede kunnen leven.
Duurzame Ontwikkelingsdoelen: De toekomst van onze planeet
In 2015 hebben de lidstaten van de VN de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) vastgesteld. Deze 17 doelen vormen een ambitieuze agenda voor een betere wereld tegen 2030. Ze omvatten onderwerpen als armoedebestrijding, onderwijs, gendergelijkheid, klimaatactie en duurzame steden.
De rol van de private sector in duurzame ontwikkeling
Hoewel overheden een cruciale rol spelen in het realiseren van de SDG’s, is de private sector onmisbaar. Bedrijven zijn de motor van de economie en beschikken over de middelen, expertise en innovatiekracht om bij te dragen aan een duurzamere wereld.
- Innovatie: Bedrijven kunnen innovatieve oplossingen ontwikkelen voor wereldwijde uitdagingen, zoals klimaatverandering en voedselzekerheid.
- Investeringen: Door te investeren in duurzame projecten, kunnen bedrijven niet alleen een positieve impact hebben op de samenleving, maar ook nieuwe markten ontsluiten.
- Invloed: Bedrijven hebben een grote invloed op hun toeleveringsketens en kunnen deze duurzamer maken.
- Voorbeeldfunctie: Door duurzaam ondernemen te omarmen, kunnen bedrijven andere bedrijven inspireren om hetzelfde te doen.
Hoe kan de private sector direct bij betrokken zijn?
De private sector kan een bijdrage leveren door het per bedrijf uitvoeren van een “assessment” en na te gaan hoe de bedrijfsdoelen gekoppeld kunnen worden met de SDGs. Dit kan eenvoudig door een “3 traps model”:
- Hoe kan de “Missie & Visie” van het bedrijf gekoppeld (of zelfs afgeleid) worden aan de SDGs? De “Raison d’être” (bestaansrecht van de onderneming), kan zelfs gegrondvest zijn op de SDGs;
- Hoe kan de “Core Business” van het bedrijf gekoppeld worden aan de SDGs?;
- Hoe kan het beleid van de organisatie alsmede de interne processen waaronder “Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)” (en het MVO budget) gekoppeld worden aan de SDGs en hoe kan het principe van groen en duurzaam ondernemen worden toegepast en geïmplementeerd?
Het bovengenoemde is een eerste (procesmatige) aanzet, op basis van de prioriteiten en voorkeuren van de organisatie kan gefocust worden op één of meerder SDGs (en hierbij behorende targets en indicatoren) en kunnen concrete doelen (K.P.I.’s) uitgewerkt dan wel verfijnd worden.
Verder is het van belang om de inspanningen en initiatieven te delen met de gehele private sector, de publieke sector alsook het groter publiek, kortom: er is een brede beweging nodig om de SDGs te realiseren.
Waarom zou de private sector (en dus ook uw organisatie) bijdragen?
Het antwoord op deze vraag is tweeledig:
- Het bedrijf handelt vanuit een intrinsieke motivatie en wil graag een bijdrage leveren aan een betere en inclusieve wereld (dit is de beste motivatie);
- Het bedrijf handelt vanuit een extrinsieke motivatie en wil in het kader van “branding” / “nationaal, regionaal en internationaal benchmarken” zijn / haar bedrijf aan de SDGs verbinden teneinde het bedrijf een beter imago te geven. Internationale partners (bijv. in de olie en goud sector of internationale financieringsinstanties) zullen dit overigens kunnen eisen van Surinaamse bedrijven.
Afsluiting
VN-Dag is meer dan alleen een herdenking; het is een oproep tot actie. Voor de Surinaamse private sector biedt deze dag de gelegenheid om na te denken over de eigen rol in de wereld en hoe men kan bijdragen aan een duurzamere toekomst. Door de SDG’s te omarmen en te investeren in een duurzame omgeving, kunnen Surinaamse bedrijven niet alleen een positieve impact hebben op de samenleving, maar ook economisch succesvol zijn.