Op 21 oktober 2024 heeft Suriname een belangrijke stap gezet in de aanpak van klimaatverandering met de start van een vierdaagse workshop gericht op bodembewaking en rapportage. Het evenement, gehouden bij het Universitair Centrum voor Informatie Technologie (UCIT) van ADEK, maakt deel uit van het Green Climate Fund (GCF) Readiness Project, getiteld “Versterking van klimaatfinancieringsprocessen om implementatie, monitoring en rapportage van klimaatacties in Suriname mogelijk te maken.”

Vanuessa Gefferie, Permanent Secretaris van het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu en het aanspreekpunt voor het Green Climate Fund, benadrukte de cruciale rol die bodems spelen in klimaatactie. “Bodems zijn essentieel voor koolstofopslag, het behoud van biodiversiteit, het bevorderen van waterretentie en het ondersteunen van duurzame landbouwproductie,” aldus Gefferie. Ze onderstreepte dat Suriname met verbeterde monitoring en rapportage lokale uitdagingen beter kan aanpakken en duurzame landbouwpraktijken kan ontwikkelen.

De workshop, georganiseerd in samenwerking met de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) en gefinancierd door het Green Climate Fund, omvatte 25 deelnemers van ministeries en relevante instellingen. Zij zullen zich richten op het testen van bodembewakingstechnieken in Nickerie, een district dat bekend staat om zijn vruchtbare landbouwgronden. Deze pilot heeft als doel waardevolle gegevens te verzamelen over koolstofopslag in de bodem, waterbeheer en bodemvruchtbaarheid. De verkregen inzichten zullen bijdragen aan bredere klimaatmitigatiestrategieën en economische voordelen openen, zoals toegang tot koolstofkredieten.

De sessies worden geleid door Dr. Cruz Ferro Vazquez, internationaal adviseur voor Duurzaam Bodembeheer en GEF, en de nationale consultant Steve Renfurm. Tijdens de workshop worden diverse onderwerpen behandeld die betrekking hebben op bodemgezondheid, dataverzameling en monitoringstools, met praktische discussies en beoordelingen over hoe deze kunnen worden toegepast in de unieke context van Suriname. Deelnemers zullen nationale en regionale indicatoren voor bodembewaking verkennen en methoden beoordelen om ecosysteemdiensten van bodems te verbeteren, zoals uiteengezet in de workshopagenda.

Gedurende de vier dagen hebben de deelnemers zich verdiept in:
• Bodemkoolstof voor gezondheid en klimaatactie
• Dataverzameling, digitalisering en harmonisatie
• Indicatoren en tools voor bodembewaking
• Monitoringintervallen en methoden om veranderingen in bodemcondities vast te leggen

De agenda bevat een mix van presentaties, interactieve discussies en praktische oefeningen, met de nadruk op het creëren van een duurzaam bodembewakingssysteem dat de klimaatrapportage van Suriname ondersteunt. De sessies zullen ook de huidige lacunes in bodeminformatie evalueren en tools identificeren die het vermogen van het land om bodemcondities effectief te monitoren kunnen versterken.

Over het Green Climate Fund (GCF) Readiness Project
Het GCF Readiness Project is gericht op het versterken van de nationale capaciteit voor klimaatfinanciering, het verbeteren van planningsprocessen en het mogelijk maken van betere monitoring en rapportage van klimaatacties. Het opereert in samenwerking met wereldwijde organisaties zoals de FAO, en de resultaten worden verwacht een aanzienlijke impact te hebben op zowel lokale als internationale inspanningen voor klimaatmitigatie.

Foto met dank aan: Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required