Klimaatverandering heeft een directe impact op werkgelegenheid en het dagelijks leven in Suriname. Als een van de meest beboste landen ter wereld met negatieve CO2-emissies, draagt Suriname weinig bij aan de vervuiling, maar blijft het kwetsbaar voor de gevolgen zoals zeespiegelstijging, droogte, overstromingen, en gezondheidsproblemen. Dit vereist een transitie naar een groene economie, met aandacht voor werknemers en bedrijven.

Om deze transitie sociaal rechtvaardig te maken, werd op 2 en 3 december 2024 een Just Transition Training & Workshop georganiseerd door het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ) in samenwerking met de ILO. Experts en stakeholders, waaronder de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), Ravaksur en andere organisaties, werkten samen aan de basis voor een beleid dat de belangen van werknemers en bedrijven integreert met klimaatmaatregelen.

Belangrijke thema’s waren sociale bescherming, nieuwe vaardigheden voor groene banen, bewustwording, en financiering van klimaatinitiatieven. Ook werd het belang van sociaal dialoog en betrokkenheid van alle stakeholders, inclusief inheemse en tribale volken, benadrukt.

Met deze succesvolle workshop is een belangrijke stap gezet richting de formulering van een Beleid voor Sociaal Rechtvaardige Transitie. Dit beleid, onderdeel van het Decent Work Country Program Suriname III (2023-2026) en de Green Development Strategy, zal bijdragen aan een duurzame toekomst voor Suriname. Verdere stappen worden begeleid door een commissie, onder leiding van het ministerie van AWJ in samenwerking met internationale partners.

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required