In navolging van het regeringsbesluit om bij te dragen aan een schoner milieu en duurzame ontwikkeling, vond op 20 december 2024 een inceptie bijeenkomst plaats over de uitfasering van diverse Single Use Plastic-producten (SUP) en kwikhoudende producten (Mercury Added Products (MAP). Namens de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) participeerde bestuurslid Arianne de Bye.
De bijeenkomst bood een platform voor stakeholders uit verschillende sectoren om gezamenlijk te werken aan de implementatie van het regeringsbesluit. De presentaties gaven een overzicht van de huidige situatie en de geplande aanpak. Na de toespraken namens de directeur van Milieu en de minister van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), presenteerde SUWAMA haar visie op duurzame afvalbeheerstrategieën. Vervolgens werden de specifieke stappen voor de uitfasering van Single Use Plastic-producten en kwikhoudende producten toegelicht door experts. Deze informatieve sessies werden gevolgd door een vragenronde en een pauze.
Na de toespraken en presentaties volgden brainstormsessies waarin deelnemers in werkgroepen drie belangrijke vragen hebben besproken.
De drie vragen die zijn besproken waren:
- Hoe kunnen alle betrokken partijen samenwerken om bewustwording en naleving te bevorderen?
- Welke uitdagingen verwacht u bij de implementatie en welke oplossingen kunnen we gezamenlijk bedenken?
- Welke acties moeten prioriteit krijgen om de uitfasering van SUP en MAP effectief te maken binnen de vastgestelde tijdlijn?
Deze sessies leverden ideeën op zoals het ontwikkelen van nationale standaarden via het Surinaams Standaarden Bureau en de Nationale Milieu Autoriteit. Deze problematiek moet ook worden opgenomen in de milieudocumenten/strategieën, zoals de Green Development Strategy en de Just Transition Policy van Suriname.
De brainstormsessies boden een gelegenheid voor een interactieve uitwisseling van ideeën en het formuleren van praktische aanbevelingen. De resultaten van de sessies werden gedeeld tijdens de plenaire presentatie aan het einde van de bijeenkomst. Dit benadrukte de gezamenlijke inzet van alle betrokkenen om de milieu-uitdagingen aan te pakken.
Met deze bijeenkomst is een belangrijke stap gezet richting de effectieve uitvoering van het regeringsbesluit. De betrokken stakeholders kijken uit naar verdere samenwerking om Suriname’s milieu- en ontwikkelingsdoelen te realiseren.