De COVID-19-pandemie heeft wereldwijd een catastrofaal effect op de werktijden en inkomsten. Een nieuw ILO-rapport belicht enkele van de zwaarst getroffen sectoren en regio’s en schetst beleid om de crisis te verzachten.
De COVID-19-crisis zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2020 wereldwijd 6,7 procent van de arbeidsuren vernietigen, wat overeenkomt met 195 miljoen voltijdse werknemers.
Grote reducties zijn voorzien in de Arabische Staten, Europa en Azië. Er worden enorme verliezen verwacht bij verschillende inkomensgroepen, maar vooral in de hogere middeninkomenslanden. Dit overtreft ver de effecten van de financiële crisis van 2008-9.
De sectoren die het meeste risico lopen, zijn onder meer Horeca, productie, detailhandel en zakelijke en administratieve activiteiten. De uiteindelijke stijging van de wereldwijde werkloosheid in 2020 zal grotendeels afhangen van toekomstige ontwikkelingen en beleidsmaatregelen. Het risico is groot dat het eindejaar cijfer beduidend hoger zal zijn dan de initiële ILO-prognose van 25 miljoen.
Meer dan vier op de vijf mensen (81 procent) van de wereldwijde beroepsbevolking van 3,3 miljard mensen worden momenteel getroffen door volledige of gedeeltelijke sluiting van de werkplek.
“Werknemers en bedrijven worden geconfronteerd met een catastrofe, zowel in ontwikkelde als in ontwikkelende economieën”, zegt de algemeen directeur van de IAO, Guy Ryder. “We moeten snel, daadkrachtig en samen bewegen. De juiste, dringende maatregelen kunnen het verschil maken tussen overleven en instorten. ‘
De ILO omschrijft de COVID-19 als “de ergste wereldwijde crisis sinds de Tweede Wereldoorlog”. Wereldwijd werken twee miljard mensen in de informele sector (meestal in opkomende en opkomende economieën) en lopen ze een bijzonder risico.
Er zijn grootschalige, geïntegreerde beleidsmaatregelen nodig, gericht op vier pijlers: ondersteuning van ondernemingen, werkgelegenheid en inkomens; het stimuleren van de economie en banen; werknemers op de werkplek beschermen; en, gebruikmakend van de sociale dialoog tussen overheid, werknemers en werkgevers om oplossingen te vinden, zegt de studie.
“Dit is de grootste test voor internationale samenwerking in meer dan 75 jaar”, zegt Ryder. ‘Als één land faalt, dan falen we allemaal. De keuzes die we vandaag maken, zullen rechtstreeks van invloed zijn op de manier waarop deze crisis zich ontwikkelt en dus op het leven van miljarden mensen”, voegde hij eraan toe. “Met de juiste maatregelen kunnen we de impact en de littekens die het achterlaat beperken. We moeten ernaar streven om beter terug te bouwen zodat onze nieuwe systemen veiliger, eerlijker en duurzamer zijn dan de systemen die deze crisis mogelijk hebben gemaakt. ”
Nieuwslijn 953
Note
Zijn er interessante weetjes of activiteiten waar u graag ook via de Nieuwslijn van de VSB aandacht voor wenst, kunt u gerust contact opnemen met de heer Kamlesh Ganesh via zijn mailadres kamlesh.ganesh@vsbstia.org, of gerust bellen naar het Bureau van de VSB.