De afgelopen weken is door ons Staatshoofd enkele momenten van totale lockdowns aangekondigd en ook in uitvoering gebracht. Dit heeft gevolgen gehad. Zowel positief als negatief. Mevrouw Marthelise Eersel, is de crisismanager van het Covid-19 managementteam. Haar taak is om leiding te geven aan het Outbreak Management Team. In deze hoedanigheid zijn wij een kort gesprek aangegaan met Mw. Eersel om het voorgaande te bespreken.
Wij stelden haar de volgende vragen.
Wat is de grootste uitdaging?
In de afgelopen periode zijn het aantal besmettingen afgenomen. Dit maakt echter niet dat er geen uitdagingen meer zijn. De grootste uitdaging volgens Mw. Eersel is: Hoe houden wij het zo laag?
“Want als je weet dat nog niet eens 5000 mensen positief zijn getest, is dat niet eens 1% van de bevolking. Boven de 90% heeft nog geen immuniteit en kan die ziekte krijgen. We hebben gezien wat 1% besmetting voor het zorgsysteem met zich mee kan brengen. Die situatie willen we nooit meer hebben”, meent Mw. Eersel.
Terug naar een gezonder normaal?
Uit informatie verkregen van artsen en specialisten blijkt dat het de afgelopen tijd slecht is gegaan met diabetes en hypertensie patiënten. Patiënten gaan niet voor controle. Er zijn de afgelopen maanden ook meldingen van het toegenomen aantal amputaties in Suriname.
“Covid-19 dwingt ons om gezonder te leven. Mensen die erg ziek worden, zijn de mensen die veel te dik en zwaar zijn, en hypertensie, diabetes en hart en vaatziekten hebben. Die krijgen ernstige Covid-19 en overlijden. Het bedrijfsleven kan haar werknemers hier ook helpen om gezond te blijven. Uit voorbeelden uit de buitenwereld is ook gebleken dat mensen tijdens de Covid-19 periode (tijdens lockdowns), minder goed zijn gaan letten op hun gezondheid. Stress, eenzaamheid, slechte eetgewoonten en weinig beweging. Terug gaan naar een nieuwe normaal betekent ook dat wij gezonder gaan leven. We moeten terug naar een gezonder normaal”.
Hoe zit het met Toerisme?
Vooralsnog is het luchtruim van Suriname gesloten. Een extra druk van buiten uit zou niet gezond zijn voor ons overbezet gezondheidssysteem. “Eigenlijk zijn wij gesloten voor toeristen. Dat is een klap voor de industrie. Niet alleen hier, maar in de hele wereld. Voor Nederland hebben wij vooralsnog geen quarantaine verplichting omdat de incidentie daar heel laag was geworden. Afgelopen week zien wij dat het snel omhoog gaat. Als je niet oppast, hebben wij volgende week weer een quarantaineplicht voor mensen uit Holland. Toerisme uit het buitenland ziet er dus niet positief uit, en daarom hopen wij dat er gauw een vaccin komt”.
Vaccinatie
Er zijn een aantal vaccins in fase drie van hun experimenten (toedienen aan duizenden mensen). Dat willen sommige landen gaan fastracken zodat het vaccin eerder op de markt is. “Wij moeten natuurlijk voorzichtig zijn. Wij staan niet vooraan om vaccins te nemen, want we weten niet wat voor effecten het op de mensen heeft. Daarom kijken we de kat uit de boom”. De regering heeft al strategieën uitgezet met bevriende landen. Er is ook een commitment bij de PAHO, voor het moment dat het vaccin beschikbaar is. Het vaccin zal echter bij beschikbaarheid ook niet aan een ieder meteen worden toegediend. “Er komt eerst een vaccinatieschema. Je hoeft niet je hele bevolking te vaccineren. Je moet je kwetsbaren vaccineren. Dat zijn de ouderen en de mensen met diabetes en hart- en vaatziekten. En dat zijn heel veel mensen in Suriname”.
Op welk moment kunnen de maatregelen tot het verleden behoren? Op welk moment mag samenscholing weer normaal zijn?
“Wanneer we met z’n allen gevaccineerd zijn”, aldus Mw. Eersel.
Lees volgend week: EEN BLIK OP HET BEDRIJFSLEVEN: Het gesprek met crisismanager Marthelise Eersel
Note
Zijn er interessante weetjes of activiteiten waar u graag ook via de Nieuwslijn van de VSB aandacht voor wenst, kunt u gerust contact opnemen met de heer Kamlesh Ganesh via zijn mailadres kamlesh.ganesh@vsbstia.org, of bellen naar het Bureau van de VSB. Hetzelfde geldt voor advertenties.