De gezamenlijke partijen spreken hun teleurstelling uit over wat wordt ervaren als disrespectvol handelen van de regering m.b.t. tot gemaakte afspraken naar de samenleving toe en in het bijzonder vakbeweging en het bedrijfsleven

Op 22 en 23 september hebben vertegenwoordigers van de besturen van de VSB, AFSA. C47, RAVAKSUR, vergadert over de doorgevoerde verhoging van energietarieven. Partijen staan absoluut niet achter op de wijze waarop en de omstandigheden waarin de tarieven worden doorgevoerd.

In het tripartite overleg waarin de overheid in vertegenwoordigd is, zijn er duidelijke afspraken gemaakt dat de tariefsaanpassing, pas dan plaatsvindt wanneer de bedrijfsvoering van de NV Energy bedrijven (EBS) op orde wordt gesteld.

Het Energie Crisisteam ingesteld door de president heeft naast mondeling, ook schriftelijk het dringend advies ontvangen dat o.a. het onmiddellijk corrigeren van de misstanden m.b.t Governance en inkoop, een heldere opbouw van de kostprijs en een gedegen business traject voor gezondmaking van EBS eerst overlegd moeten worden, aleer over te gaan naar tariefsaanpassing.

Er is door alle partijen verwezen naar het rapport van Ernst & Young genaamd Project Volt d.d. 20 mei 2022 waaruit mistanden en het niet transparant zijn van de EBS duidelijk naar voren komt. Ook het door de President zelf ingestelde EBS-crisis team heeft aantal misstanden duidelijk in kaart gebracht.

Dan schets ons weer eens de verbluffende verbazing dat de regering er pertinent voor kiest, het wanbeleid bij de EBS instant te houden en onder het mom van IM- eisen de verhoging van de energietarieven gewoon doorvoert. Dit tegen alle gemaakte afspraken en toezeggingen met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de vakbeweging. Ook binnen het Tripartite orgaan was er consensus tussen vakbeweging en bedrijfsleven dat deze aanpassing niet opportuun is.

Wij hebben ons steeds constructief opgesteld en zullen dat zeker blijven doen, derhalve zullen wij niet accepteren dat zuurverdiende gelden van de samenleving gestopt worden in een inefficiënt systeem en dus bodemloze put.

In deze tijd waar de samenleving reeds gebukt gaat onder de sociaaleconomische malaise kunnen partijen niet blijven dulden dat gelden ondoordacht worden besteed.

De gezamenlijke partijen hebben een harde eis dat de energy tariefsaanpassing wordt aangehouden/ teruggedraaid mits aan de voor opgestelde voorwaarden die wij continue gesteld hebben wordt voldaan.  Partijen zijn nu in beraad over verder te ondernemen stappen

Gratis Archief Publicaties 

Wist je dat de VSB een rijke geschiedenis heeft vastgelegd in verschillende publicaties. We koesteren deze waardevolle stukjes geschiedenis en willen graag onze passie delen met gelijkgestemden. In ons archief hebben we enkele prachtige oude edities van onze publicaties bewaard. Deze bevatten inzichten, verhalen en ervaringen die de evolutie van werkgeverschap weerspiegelen. Als jij geïnteresseerd bent in het verkennen van deze historische stukken en een dieper begrip wilt krijgen van de ontwikkelingen in de arbeidswereld, nodigen we je uit om je belangstelling te tonen! Stuur ons een bericht op info@vsbstia.org als je graag enkele exemplaren zou willen bemachtigen.

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required