Op donderdag 20 oktober 2022 jl. werden de houtsector vertegenwoordigers van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) ontvangen door de minister van Buitenlandse Zaken, Internationaal Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) dhr. Albert Ramdin voor een gesprek. Tijdens dit gesprek werden enkele acties van de VSB kort toegelicht.  Er werd onder andere gesproken over het FAO project, verbetering van het business klimaat in Suriname en de noodzaak van een industrieterrein.

De FAO is bereid tegen concurrerende rentes lokale bedrijven hun bedrijfsplannen te financiëren. De VSB-houtgroep heeft, als uitvloeisel van het FAO project  inmiddels 15 businessplannen klaarliggen. 

Er zijn reeds eerder presentaties geweest over de uitdagingen binnen de houtsector. De overheid zou op de uitdagingen kunnen inspelen door te werken aan verbetering van het business klimaat.

Voorts is een industriegebied of industrie terrein een grote noodzaak voor de houtsector.  Het toewijzen van een industriegebied voor deze sector zou betekenen dat de infrastructuur van Paramaribo niet meer overbelast wordt en dat hout verwerkt kan worden tot eind produkt.

Dat zal de export vergemakkelijken, vergroten en stimuleren. Het is van belang dat zowel de overheid alsook de private sector op één lijn staan. Dit zal meer investeerders aantrekken.

De minister stelde voor dat er met het Ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) gekeken zal worden naar wat de behoefte van de sector is. In overeenstemming met het Ministerie van GBB kan er gekeken worden naar de mogelijkheid voor het vrijmaken en toewijzen van grond voor dit doeleinde.

Vanuit het Ministerie werd er voorts aangegeven dat zij bereid zijn om een samenwerking met de houtsector aan te gaan om dit traject door te trekken. Zij willen samen een timeline uitzetten, waardoor er samengewerkt kan worden aan de assignments.

Tell us: Which SDGs most appeal to your organization?

View Results

Loading ... Loading ...

WHEN IS IT THE RIGHT TIME FOR MY BUSINESS TO CONTRIBUTE TO THE SDGS?

View Results

Loading ... Loading ...

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required