Responsibility en Accountability zijn onder andere binnen het procesmanagement en organisatieanalyse erg gangbare begrippen. Naar het Nederlands doorgaans vertaald als verantwoordelijk en eindverantwoordelijk geeft deze vertaling gevoelsmatig niet hetzelfde aan. Accountability is meer dan eindverantwoordelijk zijn. Als accountable persoon stap je naar voren (vooral ook als het misgaat) en ben je bereid daar de consequenties van te dragen. En als wij heel eerlijk zijn blinken wij ondanks alle governance regeltjes, niet uit in accountability. En dat terwijl ook nu de begrippen crisis, koersstijging, precair en neergang dagelijks overal galmen. Wie daar verantwoordelijk of eindverantwoordelijk voor zijn blijft in vele kringen een interessant gespreksonderwerp.   

Positief en optimistisch blijven in de crisis is de boodschap vanuit het hoogste niveau. Over hoe anders en hoe snel hoor je nog te weinig. Ondanks de potentie en onze vele assets in termen van natuurlijke rijkdom, diversiteit, rijke cultuur en strategische ligging blijven wij een aantal fundamenteel verkeerde keuzes maken. Wie is accountable en wie is responsible voor de huidige situatie? Wij allen is mijn simpel antwoord! Want in wegkijken, passief blijven en naïef vooruitblikken spannen wij zelf de kroon.

Tot zover grote delen uit mijn blog van februari 2017 die ook december 2022 jammer genoeg nog zeer actueel is.

Elke dag weer staan managers in het Surinaams bedrijfsleven voor de keuze tussen wegkijken of durven ingrijpen. Ingrijpen om onrecht aan de kaak te stellen of ingrijpen om in de bedrijfsvoering efficiency en resultaatgerichtheid te stellen boven het gemak van ‘zo doen we hier altijd al toch’! Accountable ben je als je alle positieve en negatieve consequenties die voortkomen uit genomen besluiten en uitgevoerde acties aanvaardt en daar ongevraagd bereid ben anderen over te informeren. Naar voren stappen omdat je gelooft dat verandering begint bij jezelf. Niet verbloemen, niet mooier maken dan het is, en vooral niet afschuiven op anderen is waarmee een accountable leider zich onderscheid van anderen. Ben jij er één of ken jij er één?

Onduidelijkheid over richting en inrichting kan in elke bedrijf de groei remmen. Helderheid over waar het bedrijf staat en bij groei naar toe gaat en wie daarbij waarvoor verantwoordelijk zijn, is gewenst. Accountable leiderschap is betrokkenheid creëren binnen teams en deelverantwoordelijkheid toewijzen aan medewerkers die weten waar hun inzet toe bijdraagt. Accountability op de werkvloer heeft ook alles te maken met een veilige omgeving creëren waarin medewerkers eerlijk uitkomen voor missers. Taking the blame bij missers doet niets af aan waar je voor staat, wie je bent en wat je al hebt opgebouwd; het geeft vaak ook een krachtig signaal aan anderen om hetzelfde te doen.

Wanneer was de laatste keer dat in een teamsessie het onderwerp accountability op de agenda stond?

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required