Op donderdag 19 januari 2023  jl. werden de houtsector vertegenwoordiger van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) ontvangen door de minister van Buitenlandse Zaken, Internationaal Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) dhr. Albert Ramdin voor een vervolg gesprek. 

Vergezeld met de VSB waren twee vertegenwoordigers van de Food and Agricultural Organization (FAO) waar de VSB de afgelopen jaren nauw mee samenwerkt. 

Tijdens dit gesprek werden enkele acties van de VSB kort toegelicht.  Er werd onder andere gesproken over het FAO project, verbetering van het business klimaat in Suriname en de noodzaak van een industrieterrein.

De VSB-houtgroep heeft, als uitvloeisel van het FAO project  inmiddels 15 businessplannen klaarliggen. 15 bedrijven zijn door de VSB begeleid in het uitwerken van de business plannen, waarbij deze bedrijven, met eigen vermogen als buitenlandse investeringen de lokale verwerking van bos en bosbijproducten willen uitbreiden. 

Er zijn reeds eerder presentaties geweest over de uitdagingen binnen de houtsector. De overheid zou op de uitdagingen kunnen inspelen door te werken aan verbetering van het business klimaat.

Voorts is een industriegebied of industrie terrein een grote noodzaak voor de lokale verwerking binnen de houtsector. Het toewijzen van een industriegebied voor deze sector zou betekenen dat de infrastructuur van Paramaribo niet meer overbelast wordt en dat hout verwerkt kan worden tot eind produkt.

Dat zal de export vergemakkelijken, vergroten en stimuleren. Het is van belang dat zowel de overheid alsook de private sector op één lijn staan. Dit zal meer investeerders aantrekken.

Er zijn afspraken gemaakt voor vervolgoverleg om het nodige rond deze investeringen uit te werken. 

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required