Thema: “Sociaal Kapitaal, Arbeidsmarkt en Productiviteit”
De VSB heeft als belangrijkste strategie het stimuleren en helpen versnellen van de groei van de particuliere sector en het bevorderen van de sociale zekerheid. Dit doen wij als VSB door:
-
Het in partnerschap uitvoeren van capaciteitsversterking activiteiten
-
Richting geven aan local content development
-
Toegang tot regionale/internationale markten te helpen verbeteren
-
Faciliterende rol bij het ontwikkelen van het business potentieel van sectoren
-
Kennis overdrachtsactiviteiten te organiseren
De economie van Suriname is buitengewoon kwetsbaar voor zowel veranderingen in de fysieke omgeving als externe economische factoren en schokken. Een kleine binnenlandse markt, gebrek aan diversificatie en concentratie van de export in een klein aantal grondstoffen (goud, olie, hout) betekenen dat Suriname bijzonder kwetsbaar is voor schommelingen in de mondiale grondstoffenprijzen en trends die van invloed zijn op specifieke industrieën.
Deze kwetsbaarheden werden geïllustreerd in 2015, toen de ineenstorting van de Surinaamse bauxiet industrie en de zeer lage olie prijs bijdroegen aan een langdurige economische recessie. De impact van de economische recessie in 2014-2016 werd verergerd en verdiept door de COVID19-pandemie en de wereld wijde inflatie a.g.v de oorlog in Ukraine.
In deze context is het van cruciaal belang dat Suriname haar economie diversifieert en niet alleen afhankelijk maakt van de uitbreiding van winningsactiviteiten van de natuurlijke hulpbronnen (goud, olie, bos). Dit vereist een zwaardere focus voor de ontwikkeling van duurzamere sectoren (nieuwe ‘groenere’ sectoren) en bedrijfsmodellen die zowel de afhankelijkheid van extractieve industrieën (voor banen, export opbrengsten) kunnen verminderen als de ‘rechtvaardige transitie’ van Suriname naar een meer gediversifieerde, ecologisch duurzame en veerkrachtige economie ondersteunen.
De impact van de langdurige economische crisis op de werkgelegenheid en het levensonderhoud is aanzienlijk geweest. Het verlies van formele banen als gevolg van de huidige crisis heeft waarschijnlijk meer werknemers naar een onzekere baan in de informele economie geduwd. Hoewel informeel werk voor veel werknemers een belangrijke bron van inkomsten is – vooral bij gebrek aan formele arbeidskansen – verdienen werknemers in de informele sector vaak minder dan formele werknemers, zijn ze niet beschermd door arbeidswetten en -regelgeving en vallen ze buiten de reikwijdte van regelingen voor sociale bescherming. Daardoor versterken informaliteit, armoede en sociale en economische kwetsbaarheid elkaar en vormen ze een ernstige belemmering voor het realiseren van Decent Work (SDG 8).
Een slecht ondernemingsklimaat ondermijnt de ontwikkelingsvooruitzichten van de particuliere sector. Suriname scoort laag in internationale en regionale indices wat betreft gemak van zakendoen en relevante regelgeving (no 162).
De belangrijkste verbeterpunten voor de productiviteit en het concurrentievermogen zijn:
-
Toegang tot financiering (inclusief microfinanciering voor ondernemerschap),
-
Capacity building (capability/skill and volume); wegwerken tekorten aan vaardigheden en gerichte opleidingen.
-
Simplificeren van de omslachtige administratieve procedures en vereisten, (bestaande- en ook voor startende bedrijven);
-
Verbeteren van de integratie van toeleveringsketens die hoogwaardige industrieën kunnen ondersteunen,
-
goede openbare infrastructuur en diensten om exportontwikkeling en handel te ondersteunen
-
Het wegwerken/reduceren van de bedrijven die opereren in de informele sector door ze middels incentives te brengen naar de formele sector en zo de concurrentie rechtvaardiger maken voor een betere productiviteit.