Namens de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) nam Dagelijks Bestuurslid Arianne de Bye deel aan de IOE Climate Change and Just Transition Summit 2024 in Kuala Lumpur, Maleisië. De summit, mede-georganiseerd door de Internationale Werkgeversorganisatie (IOE) en de Maleisische Werkgeversfederatie (MEF), bracht op 11 en 12 september meer dan 60 deelnemers uit 23 landen samen om de dringende uitdagingen van klimaatverandering aan te pakken en duurzame bedrijfspraktijken te verkennen.

Belangrijke Discussies en Hoogtepunten
Tijdens de summit stonden thema’s zoals rechtvaardige transitie, klimaatmitigatie strategieën, de ontwikkeling van groene vaardigheden, ESG-regelgeving en financiering voor MKB-bedrijven centraal. In zijn openingsrede benadrukte IOE Secretaris-Generaal Roberto Suárez Santos de noodzaak van verantwoorde en realistische benaderingen van klimaatbeleid. Hij riep werkgevers en bedrijfsorganisaties op om proactief betrokken te raken bij klimaatmaatregelen, met een focus op langetermijnvisie en toewijding om zinvolle verandering te creëren.

De keynote sprekers, waaronder de Maleisische Minister van Natuurlijke Hulpbronnen, YB Nik Nazmi Nik Ahmad, en de MEF President, Datuk Dr. Syed Hussain Syed Husman, benadrukten het belang van het afstemmen van bedrijfsstrategieën op nationale klimaatdoelstellingen, waaronder Maleisië’s netto nul verbintenis tegen 2050. Zij vestigden de aandacht op de kritieke impact van klimaatverandering op bedrijfsvoering, welzijn van werknemers en lange termijn duurzaamheid.

De summit bood ook deskundige presentaties van regionale leiders, zoals de Asian Development Bank (ADB), UN Climate Change en LinkedIn. Deze presentaties richtten zich op klimaatbestendigheid, duurzame bedrijfsmodellen en de prioriteiten van werkgevers binnen het lopende Just Transition Work Programme.

Verschillende Presentaties
Tijdens de summit zijn er verschillende presentaties gedaan over de uitdagingen die verschillende landen ondervinden bij de implementatie van een rechtvaardige transitie (Just Transition). “Veel participanten hebben hun ervaringen gedeeld en wat opviel, is dat voor elk land de uitdaging groot blijft”. “De ontwikkeling moet doorgaan, maar we moeten tegelijkertijd de transitie naar duurzame en rechtvaardige oplossingen inzetten, iedereen is bezig met de start, de basis en hoe dit aan te pakken, zelfs in een land als Maleisië”, vertelt De Bye.

Ze benadrukte ook dat er vaak problemen zijn met de afstemming en bewustwording rond Just Transition, vooral wanneer deze via werkgevers- en werknemersorganisaties zou moeten lopen. “In meerdere landen zien we dat Kamers van Koophandel graag het voortouw nemen, maar dat dit niet altijd goed afgestemd gebeurt”. “Het verhaal van Petronas was heel inspirerend en biedt mooie inzichten voor onze Staatsolie”.

De Bye ziet kansen voor Suriname. “Singapore heeft al veel stappen gezet en heeft voor Azië zelfs een programma ontwikkeld om bedrijven te begeleiden. Misschien kunnen we onderzoeken hoe zij ons, als Small Island Developing States (SIDS), hierin kunnen ondersteunen,” voegde De Bye toe. “Het belangrijkste is dat we allemaal beginnen met hetzelfde startpunt: de definitie, wat is Just Transition en hoe creëren we bewustwording zodat we allemaal op één lijn zitten”.

Suriname is een van de weinige landen ter wereld die koolstof negatief is, met een bosbedekking van 93% en een netto-nul uitstoot. Dit biedt een unieke kans voor het land, vooral nu we ons midden in een transitie bevinden door de ontdekking van grote olie- en gasreserves. Een goede samenwerking tussen het Ministerie van Milieu en andere ministeries, zoals Arbeid, is essentieel om de groene ontwikkeling verder te stimuleren. Suriname is al begonnen met de implementatie van de Green Development Strategie vanuit het Ministerie van ROM, en het Ministerie van Arbeid richt zich op capaciteitsopbouw rondom de Just Transition. Dit biedt enorme mogelijkheden voor duurzame groei en ontwikkeling. Dit biedt enorme mogelijkheden voor duurzame groei en ontwikkeling. De SDGs kunnen hier een uitstekende leidraad bij zijn. Lees ook: “De Toekomstvisie van Suriname: een Duurzame Ontwikkeling voor Welvaart en Welzijn” 

Samenwerking en Toekomstgerichte Acties
Dit tweedaagse evenement bevorderde waardevolle dialogen, kennisdeling en samenwerking, en moedigde werkgevers wereldwijd aan om proactieve maatregelen te nemen, te investeren in groene vaardigheden en zich voor te bereiden op de toekomst van werk in een koolstofarme economie. De summit bood werkgeversorganisaties ook specifieke instrumenten en begeleiding om de kansen die de groene economie biedt ten volle te benutten.

Deelname van de VSB aan deze summit benadrukt onze toewijding aan een duurzamere en veerkrachtigere toekomst. Een groenere economie betekent niet alleen een verandering van mindset voor bedrijven in alle sectoren, maar ook de implementatie van nieuwe technologieën, vaardigheden en specifieke arbeidsbeleid. De summit bood een platform voor het bespreken en uitwisselen van ideeën om nieuwe verbindingen te creëren en de mogelijkheden van nieuwe bedrijfsmodellen en diensten te verkennen. Dit evenement vormde tevens de aanloop naar de voorbereidende werkzaamheden voor werkgevers richting COP 29 in Bakoe, Azerbeidzjan, in november 2024.

VSB blijft zich inzetten om leden te ondersteunen met informatie, aanbevelingen en de juiste instrumenten om bij te dragen aan duurzame ontwikkeling en klimaatadaptatie.

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required