De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven organiseerde op 16 december een bijeenkomst in het kader van een nieuwe kennismakingsronde met de PUM-Programma Uitzending Managers.

Het werd een hybride bijeenkomst waar de meeste deelnemers virtueel aan deelnamen. 

PUM staat voor ‘het optimaliseren van bedrijfsprocessen’ door Nederlandse experts. Dit gebeurt in meer dan 70 landen in Afrika, Azië, Midden-Oosten, Latijns Amerika en Oost Europa. 4000 Experts staan ter beschikking van PUM met deskundigheid in 40 vakgebieden. In Suriname werd het PUM programma in de jaren 80 van de vorige eeuw geïntroduceerd. Sindsdien zijn er ongeveer enkele honderden missies voor technische- en management ondersteuning succesvol uitgevoerd in de sectoren grafimedia, bouw en constructie, textiel, houtverwerking, landbouw, veeteelt, milieu, horeca, toerisme, onderwijs en gezondheidszorg. Momenteel zijn er ruim 12 lopende projecten.

De PUM deskundigen zijn onafhankelijk en werken op vrijwillige basis. Praktisch in alle sectoren en branches is expertise aanwezig. De PUM-ers ontvangen geen salaris. De fondsen voor de missies worden voor het merendeel ter beschikking gesteld door drie Nederlandse ministeries en de werkgeversvereniging VNO/NCW. Hierin is dus inbegrepen de vliegticket en consultaties. De ontvangende bedrijven zelf moeten alleen zorgen voor verblijf, vervoer en voeding. De PUM experts zijn vooral beschikbaar voor de midden- en kleinbedrijven die zelf niet over de vereiste deskundigheid kunnen beschikken en commercieel (nog) niet in staat zijn specifieke expertise in te huren. Vanwege de covid-19 pandemie is het ook mogelijk om remote consultaties te organiseren, wat ook van invloed is op de kosten. De PUM vertegenwoordiger riep tijdens de bijeenkomst Surinaamse ondernemers op om zoveel als mogelijk gebruik te maken van de expertise-pool van de PUM.

Het PUM proces verloopt als volgt:

  • Projecten/behoeften worden gedefinieerd en ingediend bij de lokale vertegenwoordiger 
  • Indien de aanvraag voldoet aan de PUM eisen, wordt het project doorgestuurd naar de landencoördinator.
  • Bij goedkeuring wordt er een geschikte expert voor het project geselecteerd.
  • De fysieke bezoeken van PUM deskundigen zijn in principe korte missies van 2 tot 3 weken (de projecten zelf kunnen langer lopende projecten zijn)
  • Bij het afsluiten van het project wordt er een evaluatie opgesteld door de ontvanger.
  • Na een geslaagd project kan het bedrijf/instituut in aanmerking komen voor een vervolg.

De lokale PUM vertegenwoordiger (in dit geval de counterpart van de VSB) is de heer Winston Leckie. Voor vragen of verzoeken stuurt u een email naar info@vsbstia.org

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required

Note
Zijn er interessante weetjes of activiteiten waar u graag ook via de Nieuwslijn van de VSB aandacht voor wenst, kunt u gerust contact opnemen met de heer Kamlesh Ganesh via zijn mailadres kamlesh.ganesh@vsbstia.org, of bellen naar het Bureau van de VSB. Hetzelfde geldt voor advertenties.

Wordt lid
Adverteren?