De VSB heeft op 27 september 2022 een ontmoeting gehad met de Landen Coördinator en de lokale vertegenwoordigers van de PUM-Programma Uitzending Managers. Daar de PUm nu in haar aandacht voor Suriname overgaat van jaarplannen naar lang termijn plannen, was het tijd om wederom de koppen bij elkaar te steken. 

PUM staat voor ‘het optimaliseren van bedrijfsprocessen’ door Nederlandse experts. Dit gebeurt in meer dan 70 landen in Afrika, Azië, Midden-Oosten, Latijns Amerika en Oost Europa. 4000 Experts staan ter beschikking van PUM met deskundigheid in 40 vakgebieden. In Suriname werd het PUM programma in de jaren 80 van de vorige eeuw geïntroduceerd. Sindsdien zijn er ongeveer enkele honderden missies voor technische- en management ondersteuning succesvol uitgevoerd in de sectoren grafimedia, bouw en constructie, textiel, houtverwerking, landbouw, veeteelt, milieu, horeca, toerisme, onderwijs en gezondheidszorg.

De PUM deskundigen zijn onafhankelijk en werken op vrijwillige basis. Praktisch in alle sectoren en branches is expertise aanwezig. De PUM-ers ontvangen geen salaris. De fondsen voor de missies worden voor het merendeel ter beschikking gesteld door drie Nederlandse ministeries en de werkgeversvereniging VNO/NCW. Hierin is dus inbegrepen de vliegticket en consultaties. De ontvangende bedrijven moeten alleen zorgen voor verblijf, vervoer en voeding. De PUM experts zijn vooral beschikbaar voor de midden- en kleinbedrijven die zelf niet over de vereiste deskundigheid kunnen beschikken en commercieel (nog) niet in staat zijn specifieke expertise in te huren. Vanwege de covid-19 pandemie is het ook mogelijk om remote consultaties te organiseren, wat ook van invloed is op de kosten. bedrijven/sectoren zijn ook in de gelegenheid, om in groepsverband een aanvraag in te dienen. 

Het PUM proces verloopt als volgt:

  • Projecten/behoeften worden gedefinieerd en ingediend bij de lokale vertegenwoordiger 
  • Indien de aanvraag voldoet aan de PUM eisen, wordt het project doorgestuurd naar de landencoördinator.
  • Bij goedkeuring wordt er een geschikte expert voor het project geselecteerd.
  • De fysieke bezoeken van PUM deskundigen zijn in principe korte missies van 2 tot 3 weken (de projecten zelf kunnen langer lopende projecten zijn)
  • Bij het afsluiten van het project wordt er een evaluatie opgesteld door de ontvanger.
  • Na een geslaagd project kan het bedrijf/instituut in aanmerking komen voor een vervolg.

Voor vragen of verzoeken stuurt u een email naar info@vsbstia.org

Gratis Archief Publicaties 

Wist je dat de VSB een rijke geschiedenis heeft vastgelegd in verschillende publicaties. We koesteren deze waardevolle stukjes geschiedenis en willen graag onze passie delen met gelijkgestemden. In ons archief hebben we enkele prachtige oude edities van onze publicaties bewaard. Deze bevatten inzichten, verhalen en ervaringen die de evolutie van werkgeverschap weerspiegelen. Als jij geïnteresseerd bent in het verkennen van deze historische stukken en een dieper begrip wilt krijgen van de ontwikkelingen in de arbeidswereld, nodigen we je uit om je belangstelling te tonen! Stuur ons een bericht op info@vsbstia.org als je graag enkele exemplaren zou willen bemachtigen.

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required

Ontvang Onze Nieuwslijn

* indicates required