Op donderdag 4 maart  werd er een virtuele Forum gehouden door Staatsolie i.s.w.m. Total over “Local Content Service” in de gas en olie-industrie. Er waren ca. 500-600 personen ingelogd voor dit forum.

De sprekers tijdens het forum waren de CEO van Staatsolie, de Ministers van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en van Buitenlandse zaken Internationale Business en Samenwerking (BIBIS) en leden van het team van Total.

Dhr. Jagesar, CEO van Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. geeft aan dat Total dit jaar van plan is USD 10 miljoen en het volgend jaar USD 13 miljoen uit te geven aan aangetrokken diensten uit de samenleving, voor het aantrekken van diensten. Lokale bedrijven die hiervan gebruik willen maken, moeten hoge standaarden hebben en gecertificeerd zijn. Bedrijven moeten geen afwachtende houding aannemen, maar aan zichzelf werken om goederen en diensten via internationale standaarden te kunnen aandienen.

De Minister van NH gaf aan dat de ontwikkelingen m.b.t. de offshore olie en gas industrie één van de voornaamste aandachtspunten zijn van het ministerie. Er wordt nauw gewerkt met Staatsolie om local content binnen deze sector zoveel mogelijk te ontwikkelen. De Minister van BIBIS gaf aan dat het aantrekken van buitenlandse investeerders een belangrijke aandachtspunt is van dit ministerie. Het is belangrijk dat investeerders weten wat de huidige economische situatie en beleid van de overheid is om de economie gezond te maken. Bij het aansterken van investeringen is het creëren van een “equal level play” voor lokale en buitenlandse investeerders van belang.

Het team van Total gaf aan dat het bedrijf in ca.130 landen opereert, ca. 100.000 werknemers heeft en vooral gespecialiseerd is in offshore activiteiten.  Een belangrijk onderdeel van het beleid in diverse landen is het ontwikkelen van een local content strategie. Het bedrijf wil de lokale ondernemers via deze strategie opbouwen en verder ontwikkelen. In de eerste 3-4 jaren van de bedrijfsvoering in een land worden er meer kapitaaluitgaven gedaan (capex), daarna wordt er in de 2-3 jaren nadien veelal geïnvesteerd in local content ontwikkeling om vervolgens in de jaren nadien operationele uitgaven te doen in de industrie.

Bij het ontwikkelen van een local content strategie zijn de volgende fasen van belang: het versterken van de lokale bedrijven die reeds goederen/diensten kunnen leveren, het ontwikkelen van de andere bedrijven, nagaan welke joint-ventures aangegaan kunnen worden en hoe de bedrijven internationaal verder kunnen opereren. Voor Total zijn bij de bedrijfsvoering van de lokale bedrijven de volgende zaken van belang: Social Corporate Responsibility, Health Safety regulation, anti-corruptie, voorlopige risico analyse van de bedrijven, kwalificaties bij het leveren van diensten en de monitoring van het geheel proces.

Bedrijven die zich hebben ingeschreven via het Staatsolie portaal zullen in aanmerking komen om hun diensten te leveren na screening. Total zal nog vaststellen en doorgeven hoe het proces van de aan te trekken diensten zal plaatsvinden.

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required

Note
Zijn er interessante weetjes of activiteiten waar u graag ook via de Nieuwslijn van de VSB aandacht voor wenst, kunt u gerust contact opnemen met de heer Kamlesh Ganesh via zijn mailadres kamlesh.ganesh@vsbstia.org, of bellen naar het Bureau van de VSB. Hetzelfde geldt voor advertenties.

Wordt lid
Adverteren?